U Zrenjaninu održan 20 protest protiv nasilja, građani pozvani na novi vid otpora vlasti 1Foto: M.Pudar / Danas

Zrenjaninci su se večaras okupili na 20. jubilarnom ali i poslednjem protestu protiv nasilja u zemlji u ovoj formi, nakon koga će nastaviti druge vidove otpora prema vlasti, rečeno je na skupu.

Okupljenim građanima obratili su se profesorka Olgica Rakić, političar LSV Aleksandar Marton, politikolog Branislav Ivin i predsednica SSP Zrenjanin Sonja Pernat.

Kako je navedeno na skupu, povod okupljanja građana bila je eskalacija nasilja u maju i ubistvo dece i mladih, nakon kojih Srbij više nije bila ista.

„U školi se manifestovalo nasilje koje se dugo neguje u našem društvu. Ja sam o problemima škole puno do sada govorila ali malo šta se od tada rešilo. Jedno je sigurno, vlast mora da ode da bi nam svima bilo bolje“ poručila je Olgica Rakić.

U Zrenjaninu održan 20 protest protiv nasilja, građani pozvani na novi vid otpora vlasti 2
Foto: M.P./ Danas

Aleksandar Marton pročitao je podatke poslednjeg popisa stanovništva za Zrenjanin, koji pokazuju da je za deset godina na području Zrenjanina manje skoro 18.000 ljudi.

„To sve govori o njihovoj politici i odnosu prema nama, prema selu, prema svemu. Vlast ne zaslužuje ni jedan dan više da vodi ovaj grad, ovu zemlju i kad god da se dese izbori, a desiće se, morate posle svih ovih naših okupljanja i razgovora jednostavno da ih sklonite, precrtajte ih na listićima“, rekao je Marton.

U Zrenjaninu održan 20 protest protiv nasilja, građani pozvani na novi vid otpora vlasti 3
Foto. M.P. / Danas

Sonja Pernat zahvalila se svim građanima koji su uporno dolazili na proteste i pozvala ih da nastave borbu za bolju Srbiju i bolji Zrenjanin.

„Hoću bolji i slobodan Zrenjanin, bez sadašnjih političara, u kome ima ispravne vode, čistog vazduha i u kome svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu“ rekla je Pernatova,

Branislav Ivin, predsednik UO Građanskog preokreta, objasnio je da su skupovi građana pokazalo koliko je značajna društvena samoodbrana, jer je protest bio njegova manifestacija. On je ukazao na pogubne posledice nasilja, koje mora biti zaustavljeno.

Okupljanje pord jezera u Zrenjainu završeno je zajedničkim fotografisanje i pozdravljanjem, sada već spijateljenih građana koji su se proteklih dvadeset nedelja neumorno okupljali i zahtevali život bez nasilja.

Više vesti iz ovovg grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari