U Zrenjaninu se oprema smeštaj za vijetnamske radnike 1Foto: M. Pudar

Na zemljištu zrenjaninske firme Rakić plast u toku je postavljanje novih građevinskih kontejnera, u koje treba da budu smešteni vijetnamski radnici koji rade na izgradnji kineske fabrike guma Linglong.

Na tom placu, u industrijskoj zoni gde se nalazi i Linglong, več se nalaze građevinski kontejneri sa kineskim radnicima.

Prethodnih nedelja ovde su se odvijali građevinski radovi na postavljanju infrastrukture za kontejnere, ravnato je zemljište i postavljani vodovodni, kanalizacioni i električni priključci.

Brzina završetka smeštaja za vijetnamske radnike, kako saznajemo, zavisila je od toga za koliko vremena će naručeni građevinski kontejneri biti isporučeni u Zrenjanin.

U njih bi, kako je prvobitno planirano, trebalo da bude smeštena većina radnika iz Vijetnama, koji su iseljeni iz neuslovnih magacina u industrijskoj zoni između Ečke i Zrenjanina a o čijem položaju je javnost saznala pre mesec dana.

Kako je Danas objavio, jedna grupa vijetnamskih radnika već smeštena je u građevinske kontejnere na placu firme Penfarm, dok će sada preostali deo njih biti lociran na susednom placu firme Rakić plast.

Grupa vijetnamskih radnika, koja privremeno boravi u upravnoj zgradi Penfarma, takođe će biti prebačena u kontejnere, dok će se u upravnu zgradu vratiti kineski inženjeri.

O teškom položaju vijetnamskih radnika na gradilištu u Zrenjaninu javnost je saznala preko medija, a nakon izveštaja organizacija koje se bave trgovinom ljudima i zaštitom ljudskih prava, saznalo se za razmere njihovog teškog položaja.

Njih je, kako je potvrđeno, angažovala da u Srbiji rade na gradilištu Linglonga kineska građevinska firma China Energy Engineering group, sa sedištem u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari