Šef britanske diplomatije Filip Hamond rekao je u autorskom tekstu za Sandej tajms da je brutalno ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koje je izvršio pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država (IS) za koga se smatra da je iz Velike Britanije, budući da govori britanskim akcentom, „potpuna izdaja naše zemlje“.

„Užasno je čak i pomisliti da postoji mogućnost da je počinilac ovog gnusnog zločina odrastao u Britaniji. To je izdaja naše zemlje, naših vrednosti i svega za šta se bori britanski narod“, napisao je šef britanske diplomatije u autorskom tekstu u Sandej tajmsu. Hamond je takođe upozorio da IS „pretvara ogromna područja u Iraku i Siriji u terorističku državu, koja može da posluži kao baza za lansiranje napada na Zapad“. „Ako ne budu sprečeni, pre ili kasnije će nastojati da nas napadnu na britanskom tlu“. IS je prošle nedelje objavio snimak na kojem se vidi kako maskirani muškarac odrubljuje glavu američkom novinaru, koji je nestao u Siriji pre 2012. U Londonu raste zabrinutost da bi britanski državljani koji su otišli da se bore u Iraku i Siriji mogli da se vrate i izvrše napade na britanskom tlu. Kako je izvestio Sandej tajms, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Vladi, obaveštajne službe MI5 i MI6 identifikovale su borca za koga se sumnja da je ubio Folija, ali izvori nisu hteli da odaju njegovo ime.

Britanija je odbila da pošalje kopnene trupe da se bore protiv džihadista u Iraku, ali šalje pomoć u oružju za iračke Kurde i humanitarnu pomoć. Kabinet britanskog premijera Dejvida Kamerona je saopštio da je imenovan predstavnik za bezbednost za kurdski region u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari