Grad je u sredu pogodio i opštinu Trstenik, a u nekim je padao u dva, a ponegde i u tri navrata. Bio je od veličine lešnika do veličine oraha i padao je u vremenskim intervalima od 5 do 20 minuta. Pogođena su naseljena mesta i sa leve i sa desne strane Zapadne Morave: Počekovina, Stopanja, Bresno Polje, Selište, Velika Drenova i Medveđa.

Preliminarne šteta na poljoprivrednim dobrima je procenjena na 20 odsto u selima sa desne strane i 30 odsto u selima sa leve strane, gde je najviše pogođeno selo Velika Drenova, poznato po proizvodnji loznih kalemova.

Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić jutros je tražio izveštaj od Radarskog centra iz Kruševca koliko je raketa juče ispaljeno i kakva je situacija sa preostalim raketama koje je opština iz lokalnog budžeta nabavila i dao nalog za hitnu nabavku novih raketa.

„Opština Trstenik blagovremeno je nabavila 40 raketa. Rakete su plaćene iz sredstava lokalnog budžeta u iznosu od 1,5 miliona dinara. Te rakete su blagovremeno isporučene Odeljenju za vanredne situacije Rasinskog okruga odnosno Radarskom centru Srnje- Kruševac. Rakete su takođe dostavljene u protivgradne stanice na teritoriji Opštine Trstenik kojih ima 23. Na 10 stanica na teritoriji Opštine ispaljene su i sve raspoložive rakete, tako da su te stanice trenutno bez raketa. Postoji mogućnost preraspodele preostalih raketa što će omogućiti da svaka stanica ima 1,3 rakete u ovom momentu, što je nedovoljno. Ne postoji realna mogućnost da se stanice potpuno popune raketama“, rekao Gerasim Atanasković, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

„Opština Trstenik je pokrenula proceduru za hitnu nabavku novih 50 komada protivgradnih raketa, koje će koštati 1,7 miliona dinara, ali imajući u vidu zakonsku proceduru nabavke, koja podrazumeva duži proces, to sigurno neće biti u narednih 20-30 dana. Zato apelujemo na nadležne republičke organe da izmene te procedure koje predugo traju, imajući u vidu najavljene vremenske nepogode i u narednim danima. U tom slučaju neka nam je Bog u pomoći i možemo samo da se nadamo da te vremenske nepogode neće izazvati velike štete na poljoprivrednim dobrima. To je svakako najmanje potrebno poljoprivrednim proizvođačima u našem kraju, jer su nedavno mnogi od njih pretrpeli velike materijalne štete na svojim poljoprivrednim dobrima, izazvane poplavama“, dodao Atanasković.

„Apelujem na republičke organe da pronađu sredstva u budžetu za nabavku novih raketa, jer je bolje da se bavimo uzrokom nego posledicama“, zaključio je Atanasković.

Atanasković je izjavio da je Opština Trstenik postigla dogovor sa mnogim privatnim preduzećima koja rade u oblasti poljoprivrede sa teritorije opštine i ta preduzeća su spremna da finansijski pomognu nabavku nove količine raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari