Češka opoziciona Socijaldemokratska stranka obezbedila je prvi put većinu u gornjem domu parlamenta Senatu, na dopunskim izborima koji su održani proteklog vikenda. Rezultati izbora, koje je saopštio Češki biro za statistiku, pokazuju da su glasači kaznili novu vladu desnog centra zbog predloženog plana štednje, u trci za 27 mesta u Senatu, koji broji 81 mesto, ocenio je AP.

Socijaldemokrate, kao stranka levice, osvojili su 12 mesta u Senatu, koja joj sa 29 mesta koja već imaju, daju neophodnu većinu. – Ovo je veoma važan trenutak sa socijaldemokrate – izjavio je privremeni lider partije Bohusav Sobotka i dodao da je ta stranka postala „odlučujuća snaga u Senatu“. Takvim rezultatom socijaldemokrate će moći da uspore reforme za koje tvrde da su „prestroge“ prema najsiromašnijim i da zaustave bilo kakvo povećanje broja čeških vojnika u Avganistanu, preneo je Bi-Bi-Si.

Konzervativna Stranka građanskih demokrata (ODS) češkog premijera Petra Nečasa osvojila je samo osam mesta i sada ih ima ukupno 25. Donji dom parlamenta ima dominantnu ulogu u zakonodavnom procesu, ali Senat igra važnu ulogu u izboru predsednika i usvajanju ustavnih amandmana.

Većina u Senatu omogućiće socijaldemokratama da spreče plan vlade za povećanje broja vojnika u Avganistanu za 200 naredne godine, na ukupno 720. Iako je poraz udarac za Nečasovu vladajuću koaliciju, socijaldemokrate neće biti u mogućnosti da u potpunosti blokiraju mere štednje, koje je vlada najavila u cilju smanjenja budžetskog deficita, među kojima je i 10 odsto smanjenje plata državnim službenicima. Opozicija će, međutim, sada moći da odloži odobravanje mera štednje do naredne godine.

Nečas je izjavio da gubitak većine u Senatu neće uticati na planove vlade o štednji, među kojima je i preispitivanje penzionog sistema, ali je priznao da će otežati proces donošenja zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari