Udruženja: Visok broj ubijenih žena u porodičnom nasilju 1Foto: Sigurna kuća

Organizacija FemPlatz, Ženski istraživački centar za edukaciju i komunikaciju i Kuća rodnih znanja i politika upozorile su, povodom 18. maja Dana sećanja na žene žrtve nasilja, na konstantno visok broj ubijenih žena u porodičnom i intimnom partnerskom kontekstu u Srbiji.

U 2019. godini ubijeno je 28 žena, a od početka ove godine 10 žena, od toga je samo u proteklih nedelju dana ubijeno pet žena, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Krajem prošle godine predstavljeni su rezultati interdisciplinarnog istraživanja femicida u Srbiji, a rezultati pokazuju da izvršenju ubistva najčešće prethodi nasilje u porodici ili partnerskom odnosu, koje ranije nije prepoznato kao rizično.

Kao motivi se pojavljuju ljubomora, prestanak emotivne veze ili napuštanje bračne zajednice od ubijene, potreba za novcem i koristoljublje, ukazuje se u saopštenju.

Veliki broj ubistava žena nije sprečen zbog izostanka blagovremene i efikasne reakcije institucija sistema, od neblagovremenog reagovanja na prijave nasilja, preko minimizovanja opasnosti i nesagledavanja okolnosti koje ugrožavaju bezbednost žrtve, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari