Udruženje Almašani iz Novog Sada osniva mrežu Faro Srbija 1foto: Grad Novi Sad

Međunarodna konferencija „Kulturna baština – participativni pristup“ koju je Udruženje „Almašani“ priredilo u saradnji sa Faro mrežom Saveta Evrope, održana je danas u Kulturnoj stanici „Svilara“.

Konferenciji su prisustvovali koordinator Faro mreže i odeljenja za kulturnu baštinu pri Savetu Evrope Frances Pla, predstavnica odeljenja za kulturnu baštinu Saveta Evrope Jovana Poznan, a prisutne je na početku pozdravio i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Prema rečima Marijana Majina predsednice Udruženja „Almašani“, konferencija promoviše ideju da se na inicijativu Udruženja „Almašani“ osnuje za sada neformalna, mreža Faro Srbija, čijim radom bi koordiniralo ovo Udruženje.

Kako je rekao Frances Pla, Faro mreža je deo internacionalne konvencije Saveta Evrope koju je do sada usvojilo 28 zemlja.

“Ovde smo da podržimo jednu od inicijativa Faro mreže i da naglasimo aktivnu ulogu građana u procesu zaštite kulturnog nasleđa. Nasleđe ne sme biti samo svedočanstvo prošlosti, već treba da bude važna komponenta života u sadašnjosti i budućnosti. Na primeru ovog objekta vidimo realizaciju takvog odnosa, jer je nekadašnja fabrika za bojenje svile, danas kulturni centar i mesto okupljanja građana”, naglasio je Pla.

Kako je rekao Dalibor Rožić, zajedničkim delovanjem uprave i civilnog sektora, postignuto je da Almaški kraj, iz kojeg je Novi Sad potekao, ima zaštićen status na nacionalnom nivou.

„Pored brojnih programskih aktivnosti, sledi i realizacija jednog od najvećih gradskih projekata, uređenje i rekonstrukcija Almaškog kraja. Udruženje „Almašani“ nastalo je tako što su ljudi poželeli da urade nešto dobro za sebe, za svoj kraj i svoj grad”, nastavio je Rožić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari