Udruženje boraca Gvozdeni puk: Vučić sazvao sastanak koji je napustio posle osam minuta 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalni sekretar udruženja boraca Gvozdeni puk Ljubomir Bradić kazao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao danas sastanak sa tim udruženjem, ali da se na njemu zadržao osam minuta.

Bradić je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da je Vučić obavešten o tome da ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević „ne radi ništa“ na izradi Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica.

Prema njegovim rečima, Đorđević je na sastanku ranije danas priznao da je to ministarstvo od 16 pravilnika do sada uradilo osam.

Bradić je ocenio da nije moguće da se ispuni obećanje da taj zakon stupi na snagu 1. januara 2021. godine jer nema baze podataka niti se zna način ostvarivanja, niti kako će se dobiti i kako će izgledati boračka legitimacija.

„On (Vučić) je to saznao i odmah je danas sazvao sastanak, bio na njemu osam minuta i izašao napolje“, kazao je Bradić.

Bradić je naveo da je to udruženje predalo zahteve Vučiću i da su prijavili radikalan štrajk.

Zahtevi Udruženja boraca usmereni su ka zastupljenosti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, ocenjujući da mediji moraju biti slobodni za sve društvene grupe.

Zahteva se i isplata ratnih dnevnica svim borcima jer su, kako navode, te dnevnice pojedincima isplaćene dok ostalim borcima nisu.

Udruženje zahteva boračke penzije i borački dodatak za sve borce od 1990. godine, a Bradić je naveo da po trenutnom zakonu to dobija borac koji napuni 65 godina „pod idelanim uslovima“ ali da „na 100 boraca teško da jedan to ostvari“.

„Tražimo boračko ministarstvo koje pripada borcima. Nećemo politiku u boračkom ministarstvu, nećemo političara za boračkog ministra, hoćemo ministra da bude borac da se bori za boračka prava“, naveo je Bradić.

Među zahtevima boraca je i onaj da se izradi centralno spomen-obeležje u Beogradu sa imenima i prezimenima svih poginulih boraca u ratovima od 1990. godine.

On je dodao da zahtevaju i zapošljavanje dece ratnih boraca i ratnih invalida, kao i lečenje boraca u bolnicama u Beogradu bez uputa što im je, kako je Bradić naveo, obećano.

Bradić je kazao da je premijerka Srbije Ana Brnabić tražila prošle godine da joj se dostavi spisak obolelih od raka i da je obećala da će se lečiti besplatno u beogradskim klinikama, ali je dodao da su nakon tog obećanja mnogi umrli bez obećanog lečenja.

Član tog udruženja Dejan Milošević kazao je da do promena u Srbiji neće doći dok se svi štrajkovi ne budu održavali zajedno, jer neće biti promena dok na više mesta štrajkuje i protestuje manja grupa ljudi.

On je dodao da država ima dovoljno novca da ispuni zahteve tog udruženja, ali da to nije postavila kao prioritet.

„Kada kao roditelj nemate novca za hranu, onda prvo nahranite decu pa im onda kupite skupe igračke“, kazao je Milošević ocenjujući da i država treba na taj način da raspolaže novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari