Udruženje "Da se zna" nakon medijacije povodom govora mržnje: Profesor Uroš Šuvaković uputio izvinjenje "kvir zajednici" 1Foto: Medija centar

Udruženje „Da se zna“ saopštilo je danas da je u prvom postupku medijacije povodom govora mržnje, profesor Uroš Šuvaković uputio izvinjenje „kvir zajednici“ zbog stavova koje je izneo u tekstu „Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava“ objavljenom prošle godine u časopisu Sociološki pregled.

Kako se navodi u saopštenju, medijacija je održana na osnovu pritužbe koju su podneli povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog „problematičnih izraza prema LGBT+ zajednici i istopolnim parovima“ u Šuvakovićevom tekstu „Prilog raspravi o društvenom priznavanju brakolikih i porodicolikih društvenih pojava“. Postupak je vodila medijatorka Dragana Ćuk Milanov.

„Posle konstruktivnog razgovora u kome su obe strane iznele svoje stavove o spornim delovima teksta, profesor Šuvaković je Udruženju i kvir zajednici uputio izvinjenje, kao i obećanje da će se u daljem radu suzdržati od korišćenja navedenih izraza koje kvir zajednica smatra uvredljivim“, stoji u saopštenju.

Postupak medijacije prošao je u dobrom duhu i konstruktivnoj diskusiji. Bojan Lazić, pravnik Udruženja, i Ana Petrović, koordinatorka programa zagovaranja Udruženja, izložili su nekoliko spornih delova teksta, koje su procenili kao problematične i uvredljive za kvir zajednicu, kao što su:

korišćenje termina „porodicokolike zajednice“ za pojam istopolne zajednice

korišćenje pojma „socijalni inženjering“ i njegovo dovođenje u vezu sa istopolnim zajednicama

povezivanje usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama sa legalizacijom pedofilije i dovođenje u vezu homoseksualnosti i pedofilije.

Profesor Šuvaković se, kako se dodaje u saopštenju, izjasnio po svim navodima, uz lično objašenje da su njegovi navodi za cilj imali da izazovu temeljnu akademsku raspravu u vezi sa rešenjima iz Predloga Nacrta Zakona o istopolnim zajednicama.

Takođe, rekao je da može da razume da izrazi „porodicolike tvorevine“, „socijalni inžinjering“ i dovođenje u vezu homoseksualnosti i pedofilije mogu biti uvredljivi i štetni za kvir zajedincu, ističući pri tom da se neki od njih uobičajeno koriste u akademskom diskursu (poput termina „socijalni inženjering“), te da njegova namera svakako nije bila nikoga da vređa niti da šteti bilo kome, već da razmotri različitu naučnu argumentaciju. Posebno je naglasio da u svom tekstu on nigde direktno ne dovodi u vezu homoseksualnost i pedofiliju, već da u jednom pasusu razmatra (de)tabuizaciju, te je u tom kontekstu pomenuo pedofiliju, s pozivom na Zigmunta Baumana, koji ju je uvrstio među poslednje seksualne tabue.

Udruženje “da se zna” dodaje u saopštenju da je profesor naglasio da je njegova jedina namera bila da otvori prostor za akademsku diskusiju i izazove kolege iz akademske zajednice, bilo istomišljenike, bilo one koji su suprotnog stanovišta, da se uključe u raspravu za koju smatra da je i naučno značajna i društveno relevantna.

“Takođe, profesor Šuvaković je rekao da podržava zahteve istopolnih parova u pravcu legalizacije istopolnih zajednica, što je eksplicitno naveo već u apstraktu svog naučnog članka, ali da zadržava pravo, ne samo sa aspekta korišćenja slobode akademskog rada i naučnog stvaralaštva već i sa aspekta korišćenja prava svakog građanina da učestvuje u diskusiji o različitim zakonskim predlozima, da taj proces i ponuđena zakonska rešenje iz svog ugla, kritikuje”, navodi se u saopštenju.

Udruženje “Da se zna!” je prihvatilo izvinjenje profesora Šuvakovića i njegovo obećanje da u budućnosti neće koristiti izraze sa uvredljivom konotacijom za kvir zajednicu. Time je postupak medijacije uspešno završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari