Udruženje "Da se zna": Ugljanin LGBT+ zajednicu uporedio sa stokom 1Foto: Istinomer

Lider SDA Sandžaka i nosilac parlamentarne liste na predstojećim parlamentarnim izborima Sulejman Ugljanin, u svom predizbornom obraćanju na konferenciji za medije, uporedio je LGBT+ osobe sa stokom, saopštilo je udruženje „Da se zna“.

Kako navode, on je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na “normalnu” stoku.

„I pred ove izbore, homofobija se koristi za mobilizaciju glasača u dominantno homofobičnom društvu. Poređenje kojem je pribegao kandidat za narodnog poslanika Sulejman Ugljanin je sramotno i neprihvatljivo. Ovakvim poređenjem se kvir osobe dehumanizuju i njihov identitet se svodi isključivo na seksualni čin čime se indirektno LGBT+ osobama negiraju ljudska prava garantovana Ustavom Republike Srbije“, upozorava ovo udruženje.

Oni smatraju da je naročito tužna činjenica što ovakva izjava dolazi od strane jednog od predstavnika manjinskog bošnjačkog naroda koji i sami često trpe govor mržnje i diskriminaciju od strane većinskog stanovništva.

„Nažalost, ovo nije prvi slučaj govora mržnje i diskriminacije nad LGBT+ osobama u Sandžaku. Podsećanja radi, 2019. godine je aktivistkinjama udruženja „Impuls“ iz Tutina, vlasnik restorana „Ras“ u Novom Pazaru otkazao unapred rezervisanu i dogovorenu večeru zbog pretpostavke da su gošće odnosno aktivistikinje udruženja “Impuls” istopolne seksualne orijentacije. Aktivistkinje su se odmah žalile nadležnim organima na ovakvo diskriminatorno postupanje i epilog je bio pozitivan. Viši sud u Novom Pazaru utvrdio je da je vlasnik restorana “Ras” ovakvim postupanjem izvršio čak četiri oblika teške diskriminacije na osnovu pola i pretpostavljene seksualne orijentacije. Osuđujuću presudu je kasnije potvrdio i Apelacioni sud u Kragujevcu“, podsetili su.

Udruženje “Da se zna!” zaključilo je da će u narednim danima razmotriti sve pravne mogućnosti protiv izjave Sulejmana Ugljanina kojom vređa dostojanstvo LGBT+ osoba.

„Nakon što budemo preduzeli odgovarajuće pravne radnje, obavestićemo javnost. Takođe, Udruženje “Da se zna!” solidarno stoji uz hrabre LGBT+ osobe iz Sandžaka koji svakodnevno trpe diskriminaciju i govor mržnje zbog svoje seksualne orijentacije, ali se ipak bore za bolje i ravnopravnije društvo za sve“, kazali su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari