Udruženje Eko Surdulica tera Knauf iz ove opštine zbog "ugrožavanja zdravlja", iz kompanije kažu da tim pitanjem treba da se bave nadležni 1Foto: Dušan Pešić

Udruženje građana Eko Surdulica izdalo je saopštenje za javnost u kome direktno optužuje kompaniju Knauf Insulation iz ovog mesta za „ugrožavanje zdravlja“ i navodi da je „zatvaranje fabrike“ jedino rešenje za sprečavanje daljeg zagađenja. U Knaufu, sa druge strane, smatraju da „pitanjem javnog zdravlja isključivo treba da se bave nadležne institucije“ i da je „svaka paušalna optužba u ovom smislu u najmanju ruku neodgovorna i povlači pravne posledice“.

Iz ekološkog udruženja apostrofirali su da se „ugrožavanje zdravlja Surduličana nastavlja“ i da se „kompanija Knauf razmeće milionima na ulaganje u ekologiju i ne govori na koji način i kome daje te pare“.

Iz Knauf Insulation su na pomenute navode ekološke organizacije odgovorili da se, u toku 2021. i tekuće godine, u fabrici sprovodi „ciklus investicija u iznosu od 19 miliona evra“.

„Taj novac podrazumeva ulaganje u izgradnju novog dimnjaka, sistema za odsumporavanje, sistema za tretman atmosferskih voda, proširenje kapaciteta za reciklažu, unapređenje pakovanja proizvoda, izgradnju parkinga za kamione. Dakle, nije u pitanju nikakvo ‘razmetanje milionima’, već konkretno ulaganje u konkretne projekte. Novac odlazi na nabavku savremene opreme, regulisanje dozvola za gradnju, regulisanje opštinskih i republičkih taksi, angažovanje izvođača – uglavnom lokalnih“, odgovor je Knaufa udruženju Eko Surdulica.

Iz Eko Surdulica ukazuju na informacije sa portala Klimerko, prema čijim podacima je zagađenje „svakodnevno“, a „merne stanice i sankcije“ ovoj surduličkoj fabrici „ni na vidiku“.

„Svakodnevno obolevaju ljudi i deca u velikom broju od kancera“, saopštili su iz udruženja.

Udruženje Eko Surdulica je zatražilo informacije lokalnog Zdravstvenog centra o broju obolelih od carcinoma za desetogodišnji period, od 2007. do 2017, i došlo do podataka da je 2007. godine na teritoriji Surdulice registrovano 76 odraslih osoba obolelih od karcinoma i jedno dete, dok je 2017. godine – tačnije do 6. novembra te godine – registrovano 316 odraslih i osmoro obolele dece.

Knauf Insulation odgovara da je u zakonskoj obavezi da dva puta godišnje meri emisije štetnih materija u vazduhu, „što redovno i čini“, a uz „obavezu dostavljanja izveštaja Agenciji za zaštitu životne sredine“.

„Izveštaji tih merenja se nalaze na sajtu Agencije i dostupni su po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. Knauf Insulation posluje u skladu sa zakonima Srbije i emisije štetnih materija u atmosferu su ispod granica propisanih zakonom. Eventualno postavljanje merne stanice za kontinualno merenje je u nadležnosti opštine Surdulica – preporučujemo da se Udruženje obrati opštini i sazna da li će i kada opština postaviti ovakvu mernu stanicu“, saopštili su iz Knaufa.

Udruženje Eko Surdulica tera Knauf iz ove opštine zbog "ugrožavanja zdravlja", iz kompanije kažu da tim pitanjem treba da se bave nadležni 2
Foto: Fejsbuk/skrinšot

Ekološko udruženje poručilo je narečenoj firmi da ode iz Surdulice.

„Eko Surdulica poručuje samo jedno: Knauf, marš iz Surdulice! Dok se udruženja iz Surdulice sramno hvale za saradnju sa Knaufom, mi možemo da kažemo, podignute glave, ‘marš’ za svaki nedužan život koji ste nam uzeli na račun uštede na vašim filterima!“, piše u saopštenju udruženja.

U odgovoru Knaufa navedeno je da je saradnja bila „konstruktivna“, a da je rezultat tih sastanaka sa udruženjima Udahni duboko i Volim Surdulicu „bolje razumevanje sa obe strane i nastavak saradnje na dobrobit svih građana Surdulice“.

„Iz tog razloga pozivamo i udruženje Eko Surdulica da zakažu sastanak sa predstavnicima naše kompanije“, poručili su iz Knaufa. Udruženje, sa druge strane, tvrdi da je „smrad u vazduhu“ veliki problem i nešto sa čime se „prvo sretne svako ko dođe i prođe kroz Surdulicu“.

„Pogotovo leti se oseća dim iz pomenute fabrike. A da bi stvar bila još gora, u dvorištu fabrike se nalazi kontaminirano zemljište koje dodatno ugrožava naše i zdravlje naše dece“, objasnilo je u dopisu udruženje Eko Surdulica.

Iz Knaufa objašnjavaju da se ne radi o kontaminiranom zemljištu, već o „njihovoj sekundarnoj sirovini“ – otpadnoj kamenoj vuni.

„Ako pod kontaminiranim zemljištem smatrate takozvano ‘žuto brdo’, moramo reći da se ovde radi o našoj sekundarnoj sirovini, a ne o kontaminiranom zemljištu. Kamena vuna je materijal mineralnog porekla i čini je pretopljeni kamen, koristimo je u procesu reciklaže i vraćamo u proizvodnju. Krajem prošle godine smo pokrili brdo geo-tekstilom, ali smo početkom ove, u dogovoru sa pomenutim udruženjima koja su kod nas bila na razgovoru, odlučili da očistimo veći deo brda, što je prethodnih nedelja i učinjeno. Ono što je od njega ostalo koristimo i dalje u reciklaži i proizvodnom procesu“, saopštili su iz surduličke fabrike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari