Udruženje "Koraci": Apsolutna i bezrezervna podrška tužiteljkama Savović i Paunović 1Medija centar

Društvo za održivu budućnost -Koraci pruža apsolutnu i bezrezervnu podršku tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu iz Odeljenja za borbu protiv korupcije, Bojani Savović i Jasmini Paunović koje su javno, hrabro i bez zadrške progovorile o nedozvoljenim uticajima na njihov rad, saopštili su iz ovog udruženja.

Kako navode, ove dve tužiteljke su samovoljnom nadređenih prebačene u Odeljenje za opšti kriminal, nakon što su radile na predmetu vezanom za korupciju u EPS-u, gde je tom prilikom uhapšeno više osoba iz ovog javnog preduzeća.

„Šef Odeljenja u kome su ove dve tužiteljke radile, Viši javni tužilac Nenad Stefanović ih je smenio odmah nakon hapšenja zaposlenih u EPS-u i skinuo ih sa ovog predmeta, a predmet je na dalje postupanje poverio svojoj zamenici. Nakon što su ove dve hrabre žene javno istupile i obelodanile javnosti kako su „preko noći“ smenjene i degradirane samo zato što su radile svoj posao, počinju da trpe strahovite pritiske na poslu, a VJT izdaje sramna saopštenja u kome iznose neistine, kaljajući na taj način ugled tužiteljki, dovodeći u pitanje njihovu stručnost i profesionalni integritet, iako su tužiteljke u njihovoj dugogodišnjoj karijeri više puta, svojim radom i rezultatima dokazale da zaslužuju da obavljaju ovako važne funkcije“, navode u ovom Udruženju.

Kako dodaju, u zarobljenim institucijama sede još mnoge Bojane i Jasmine i svi njihovi pogledi su upereni upravo u nas i u to da li ćemo biti u stanju da ih zaštitimo od ovog režima, kako bi dobili podstrek da se i oni osmele i krenu njihovim stopama.

!Ukoliko ne zaštitimo ove hrabre žene, sutra nećemo imati pravo da tražimo od drugih ljudi da istupe i pobune se protiv nepravde. Ovo što se dešava je presedan, ali ne zbog toga što neke tužiteljke bivaju smenjene i degradirane, već zbog iskazane hrabrosti i etike odgovornosti“, poručuju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je, podsećaju iz „Koraka“, najznačajnije tužilaštvo u Srbiji i kao takvo mora predstavljati stub i garant pravne države, pravne sigurnosti i nezavisnog pravosuđa, „a ne biti u službi ličnih i partijskih interesa“.

„Neophodno je da Narodna skupština Republike Srbije što pre smeni Nenada Stefanovića, a da se tužiteljkama Savović i Paunović vrate predmeti na kojima su predano radile godinu dana što je rezultiralo otkrivanjem malverzacija u iznosu od skoro osam miliona evra i hapšenjem osumljičenih“, zaključuju iz Udruženja, uz pozivamo građanima da se sutra pridruže protestu u 15 časova ispred Vlade Srbije i podrže tužiteljke, kako bi ih zaštitili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari