Udruženje Mame su zakon traže od ministra Dmitrovića obeštećenje za porodice dece sa invaliditetom 1Foto: Medija centar

Udruženje Mame su zakon zatražilo je danas od ministra za brigu o porodici i demografiju Radomira Dmitrovića da nađe način za obeštećenje porodica dece sa invaliditetom u kojima roditelji nisu podnosili zahtev za tuđu negu i pomoć, primorani da biraju izmađu dva prava koja njihova deca imaju po važećim propisima.

U saopštenju se naglašava da porodice dece sa invaliditetom treba obeštetiti „jer ih je Zakon primorao da biraju između prava koje im pripada iz ugovora o radu-prava na naknadu zarade, te prava koje pripada njihovom detetu-prava na pomoć i negu drugog lica, odnosno na tuđu negu i pomoć (TNP)“.

Porodice su u većini slučajeva izabrale pravo na naknadu zarade, jer je novčani iznos tog prava uglavnom bio veći, ukazalo je Udruženje, podsećajući ministra Dmitrovića da je Ustavni sud ocenio „neustavnim odredbu koja je roditelje dece sa invaliditetom uslovljavala da biraju između dva prava“.

Ministra podsećaju i da roditelji dece s invaliditetom posle 1. jula 2018. godine zahtev za TNP nisu ni mogli da podnesu jer obrazac na kojem se zahtev podnosi nije ni postojao, tako da nisu mogli, kao drugi, a koji su to pravo ostvarivali pre tog datuma, da imaju odbijajuće rešenje.

„Nepravedno je i nekorektno je da roditelji koji su jedino poštovali odredbe lošeg Zakona budu onemogućeni da podnesu zahtev i da sada nemaju pravo na obeštećenje“, poručuje Udruženje Mame su zakon ministru Dmitroviću, podsećajući da su ga već upozoravali na tu činjenicu i predlagali da svi oštećeni roditelji mogu da podnesu zahtev ako poseduju medicinsku dokumentaciju za svoje dete kojim bi mogi da dokažu postojanje invaliditeta iz ranijeg perioda.

Obeštenje se traži i za porodice „koje su izabrale pravo koje ima njihovo bolesno dete-pravno na tuđu negu i pomoć i zbog čega su roditelji najčešće davali otkaze na poslovima na kojima su radili, jer im je naknada za TNP u tom trenutku bila veća od naknade njihove zarade“.

„Vaša je dužnost kao nadležnog ministra da pronađete model po kojem ćete da obeštetitet sve porodice čiji su članovi deca sa invaliditetom mlađa od pet godina, a na kojima su primenjivane neustavne odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“, poručilo je Udruženje ministru za brigu o porodici i demografiju.

Rok za podnošenje zahteva za obeštećenje na osnovu odluke Ustavnog suda u nadležnim centrima za socijalni rad je 28. novembar 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.