Udruženje noćnih barova i klubova: Možemo da radimo samo sa kovid propusnicama 1Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Udruženje noćnih barova i klubova (NOB) saopštilo je danas da podržava uvođenje kovid sertifikata tako da u ugostiteljske objekte mogu ući osobe koje su primile ili vakcinu, ili preležale kovid ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test ne stariji od 72 sata.

-Bezbednosni protokol koji se ovog leta sprovodio u većini evropskih zemalja, kao i na festivalima i koncertima u Srbiji, na delu je pokazao da industrije koje se bave okupljanjima, uprkos prisustvu Covid-19 imaju budućnost. Uverili smo se da se događaji mogu organizovati tako da svi posetioci budu bezbedni i osećaju se sigurno uz na terenu izvodljive mere i savesnu kontrolu – navodi se u saopštenju.

Da će NOB podržati uvođenje kovid propusnica juče je za Danas potvrdio i Miša Relić, predsednik ovog udruženja, rekavši da ne vidi ni jedan razlog zbog koga ova mera ne bi mogla biti primenjena i u Srbiji.

NOB takođe ističe da je „od početka pandemije uvek na prvo mesto stavljalo bezbednost svojih gostiju i zaposlednih“.

-S tim u vezi, smatramo da je donošenje ovakve odluke (odluke o uvođenju kovid sertifikata) jedini mogući pristup rešenju problema i jedini način da privredna grana ugostiteljstva, sa akcentom na noćne barove i klubove, nastavi sa radom. S obzirom na to da odlazak u ugostiteljske objekte (restoran, noćni bar ili klub) ne predstavlja nužnost, svakom pojedincu je ostavljeno pravo izbora, te ovu odluku ne smatramo diskriminišućom – dodaju iz NOB-a.

Oni navode i da su svesni da će uz „striktnu kontrolu ulaza poseta klubovima i barovima u početku sigurno biti manja, imajući u vidu da je niska stopa vakcinisanih među mladima“.

-Međutim, isto tako smo svedočili i primeru Francuske u kojoj je uvođenje ovakvog protokola imalo veliki uticaj na povećanje vakcinacije među mladima, pa verujemo da je to jedini način za povratak u normalan život, kao i siguran klabing koji predstavlja spas poslova naših zaposlenih i naših firmi – smatraju u NOB-u.

Povodom uvođenja kovid sertifikata iz NOB-a kažu da očekuju i poziv Kriznog štaba kako bi zajedno omogućili da se ovakva mera i implementira u praksi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari