Udruženje pedijatara: Usled širenja omikrona posebno osetljiva deca do četiri godine 1Foto: Pixabay/Marcinjozwiak

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je da je, usled širenja omikron soja koronavirusa, izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece, a da su posebno osetljiva deca do četvrte godine.

Apeluju da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili, kao i da se vakcinišu deca starija od 12 godina.

„Jedino što možemo da uradimo da zaštitimo takvu decu jeste da se mi vakcinišemo. Konkretno u ovom slučaju roditelji, odnosno vaspitači, odnosno nastavnici i učitelji u školama kod ovih starijih kategorija, kod kojih za sada ne postoji značajniji porast broja bolnički lečene dece. Deca jesu najčvršća karika u pandemiji kovida 19, dakle oboljevaju ređe i imaju blaže kliničke slike. I to važi i za omikron soj. On jeste blaži i mala je šansa da će dete dobiti ozbiljnu kliničku sliku, ali je sada uočen ovaj porast kod dece uzrasta od nula do četiri godine, to je ta kategorija koju nije moguće drugačije zaštititi“, rekao je pedijatar Georgis Konstantinidis, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari