Udruženje Roma Novi Bečej: Povampirenje fašističkih ideja nećemo tolerisati 1Romi, zastava

Romska zajednica pretrpela je tokom Drugog svetskog rata svu monstruoznost i veličinu zločina, a povodom Dana pobede poručuje da povampirenje fašističkih ideja neće tolerisati i uvek će glasno i snažno ukazivati na njih jer zna kakve su posledice.

„Na današnji dan podsećamo se svih 60 miliona žrtava fašizma i boraca poginulih u drugom svetskom ratu, ali na žalost ideje fašizma nisu nestale njegovim porazom. Rasizam, fašizam i diskriminacija deo su naše svakodnevice. Na svima nama je da promovišući toleranciju, jednakost i antifašizam gradimo zdravo i dobro društvo“, rekla je direktorka Udruženja Roma Novi Bečej Danica Jovanović.

Naglasivši da je fašizam „najbrutalnije kršio ljudska prava“, ona je ukazala na potrebu da se prevaziđu podele i stvaraju uslovi za „ravnopravnost i slobodu uvažavanja različitosti i poštovanja ljudskih prava“.

„Na svima nama je da mračnim idejama fašizma ne dozvolimo da se vrate i zauzmu prostor u našim glavama, medijima, društvu. Fašističke ideje podmuklo čekaju svoju priliku osvajajući od malog udela, sve veće prihvatanje i tolerisanje njihovog postojanja. Ne dozvolimo da se odomaće i budu prihvaćene kao normalnost“, poručila je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari