"Rasizam, fašizam i diskriminacija deo su naše svakodnevice": Udruženje Roma Novi Bečej obeležilo 9. maj 1novi bečej

Povodom Dana pobede nad fašizmom, Udruženje Roma Novi Bečej poručilo je da im je ovaj dan izuzetno važan jer su doživeli monstruozne zločine, a da se diskriminacija prema njima i dalje nastavlja.

Prema rečima Danice Jovanović, predsednice Udruženja Roma Novi Bečej, njima je 9. maj jedna od najznačajnijih praznika.

„S obzirom na monstruoznost i veličinu zločina koju je pretrpela romska zajednica tokom Drugog svetskog rata, opravdano smo uvek tu da podsetimo da povampirenje fašističkih ideja nećemo tolerisati i uvek ćemo glasno i snažno ukazivati na njih, jer znamo kuda one na kraju odvode.  Na žalost, ideje fašizma nisu nestale njegovim porazom. Rasizam, fašizam i diskriminacija deo su naše svakodnevice. Na svima nama je da promovišući toleranciju, jednakost i antifašizam gradimo zdravo i dobro društvo“, kaže Danica Jovanović.

Direktorka Udruženja Roma Novi Bečej poziva sve da nastave da poštuju ljudska prava i život bez nasilja i diskriminacije, tako što poštujući zajedničke vrednosti i principe stvaraju bolje okruženje i budućnost.

„Na svima nama je da mračnim idejama fašizma ne dozvolimo da se vrate i zauzmu prostor u našim glavama, medijima, društvu. Fašističke ideje podmuklo čekaju svoju prilik. Ne dozvolimo da se odomaće i budu prihvaćene kao normalnost, poručuje Jovanovićeva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari