Žene u Novom Bečeju marširale za jednakost i život bez nasilja 1Foto: privatna arhiva

Uličnim maršom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.decembra u Novom Bečeju je završena Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Mnogobrojne žene iz Vojvodine marširale su su za jednakost i život bez nasilja.

U organizaciji Romske ženske mreže Banata i Udruženja Roma Novi Bečej u ovom gradu održan je ulični marš povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i
položene su 23 bele ruže u znak sećanja na 23 ubijene žene u Srbiji u 2022. godini.

Time je, kako kažu aktivistkinje ovih organizacija, završena Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u kojoj su učestvovale mnogobrojne žene iz Vojvodine.

Danica Jovanović koordinatorka Romske ženske mreže Banata kaže da su tokom kampanje postavili 13 bilborda u Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Novom Bečeju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Vršcu i Vrbasu sa porukom koja poziva na odgovornost i poverenje prema ženama sa iskustvom nasilja.

„Naše udruženje imalo je još aktivnosti u ovoj kampanji, jedna od njih je ruičak s povodom gde su naše korisnice i predstavnici institucija uz na ručak  razgovarali  o problemima i položaju Romkinja, zatim smo uključene u regionalne konferencije koje se održavaju van Srbije a povezane su sa temom nasilja i ljudskih prava, na kojima smo govorili o specifičnom položaju Romkinja“, objašnjava Danica Jovanović.

Kaže i da su, u saradnji sa kancelarijom za inkluziju Roma, organizovale događaj povodom same kampanje, gde su sa predstavnicima institucija diskutovali o problemu nasilja i marginalizovanim grupama, kao i o sistemskom odgovoru na nasilje nad ženama.

Udruženje Roma Novi Bečej i Romska ženska mreža Banata tokom 16 dana aktivizma sprovele su kampanju otvorivši je promocijom filma Ne tiče me se – tiče se svih nas, koji je izradila Američka ambasada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari