Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica sutra protestuje zbog odluke Ustavnog suda 1Foto: Bojan Cvejić

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) saopštilo je da će sutra protestovati u Beogradu zbog toga što je Ustavni sud obustavio ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Protest je organizovan u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera DS na Trgu Nikole Pašića.

USPVLS je, tim povodom, uputio pisma predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić u kome izražava nezadovoljstvo zbog obustavjenog postupka ocene ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije 2014. godine, zatim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i Radioteleviziji Srbije.

Penzioneri od Vučića traže da „naloži“ Vladi Srbije da predloži Skupštini zakon kojim bi se regulisao način povraćaja neisplaćenih delova penzije u periodu važenja zakona kojim su umanjena primanja najstarijoj populaciji sa pripadajućom kamatom.

Među zahtevima su i vanredno usklađivanje penzija zbog inflacije od 2012. godine, zatim izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima bi se brisala odredba o usklađivanju penzija sa rastom cena i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U pismu se traži i da se izmeni sastav Upravnog odbora PIO fonda tako da predstavnici penzionera i sadašnji zaposleni imaju većinu i ukine odredba kojom se trajno smanjuju penzije zbog prevremenog odlaska u starosnu penziju sa 40 godina staža.

„Ako se osećate kao vrhovni komadant kako vas predstavlja ministar odbrane smenite ministra odbrane koji se iživljava na starim i bolesnim vojnim licima smeštenim u hotelu Bristol“, navedeno je u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Od njega je zatraženo i da „njegovom namesniku u Radioteleviziji Srije naloži da prekine cenzuru i ignorisanje prava i potrebe građana za objektivnim informacijama o penzijskom sistemu i ukupnom stanju u Srbiji“.

USPVLS je pozvao predsednika Srbije da „ukoliko je umoran ili prevaren od saradnika podnese ostavku“, jer kako su naveli, „veruju da u Srbiji ima dovoljno sposobnih poštenih i radnih da po Ustavu i Zakonu o predsedniku obavljaju tu dužnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari