Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Razočaravajuće što MEDEL izvodi paušalne zaključke o funkcionisanju srpskog pravosuđa 1foto FoNet Milica Vučković

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je danas da smatra da je razočaravajuće to što strukovna organizacija, Evropsko udruženje sudija i tužilaca za slobodu i demokratije (MEDEL), izvodi paušalne zaključke i izdaje saopštenja o funkcionisanju srpskog pravosudja samo na osnovu informacija koje već 20 godina dobija isključivo od jednog strukovnog udruženja.

Kako navode, zabrinjavajuće je i što ta strukovna organizacija daje sebi za pravo da ocenjuje i meša se u rad i funkcionisanje samostalnih institucija suverene države.

„UST je stava da je MEDEL zloupotebljen od strane jednog strukovnog udruženja zarad obračuna sa konkurentskim udruženjima u Srbiji, a pored toga i ličnih obračuna sa članovima UST“, istakli su u saopštenju.

Kako su dalje naveli, u cilju sprečavanja razaranja institucija i narušavanja ugleda tužilaštva, UST poziva predstavnike MEDEL-a na razgovor sa predstavnicima UST o svim pitanjima koja smatra spornim.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije proisteklo je iz Udruženja sudskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, osnovanog 2012. godine.

Ovo udruženje danas okuplja oko 700 sudija i tužilaca, tako da su krajnje maliciozne tvrdnje kojima MEDEL insiunira da je reč o GONGO udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari