Udruženje: U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest 1Foto: Pixabay / mohamed_hassan

U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest i izloženo je ozbiljnim rizicima, ukazalo je danas novoosnovano novosadsko Udruženje obolelih od teške astme.

Procenjuje se da u Srbiji oko 200.000 ljudi ima astmu od čega tri do pet odsto boluje od teškog oblika te bolesti koja, ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti izuzetno teška pa i smrtonosna.

Cilj Udruženja je da edukacijom građana i uticajem na nadležne institucije omoguće da se i najteži oblici astme pravovremeno leče uz najefikasnije terapije i procedure.

„Brojni su izazovi obolelih od teških oblika astme sa kojima teško mogu da se izbore sami. Bolest ih često radno onesposobljava i izaziva pridružena oboljenja. Zbog naglih i nepredvidivih pogoršanja zdravstvenog stanja, oboleli su pod velikim psihološkim pritiskom i stalno izloženi smrtnoj opasnosti“, kazala je predsednica Udruženja Aleksandra Maleš.

Istakla je da držanje astme pod kontrolom zdravim životnim navikama i redovnim uzimanjem najefikasnijih terapija treba da bude prioritet za svakog pacijenta.

Teška astma se po njenim rečima dignostikuje kasno, a i kada počne lečenje, ono je u velikom broju slučajeva bazirano na terapijama koje kod dugotrajne upotrebe imaju izražene negativne pojave.

„Pacijenti gotovo uvek do kraja života moraju da budu pod terapijom i zato su im potrebne terapijske opcije koje im omogućavaju bolji kvalitet života uz manje rizika. Stoga smo uz podršku lekara pokrenuli inicijativu za korišćenje savremenih bioloških terapija u lečenju najtežih oblika astme, koje su pacijentima u Srbiji dostupne uz posebne regulative i prema preporuci lekara iz izdvojenih centara za lečenje teške astme“, kazala je Maleš.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Udruženje: U Srbiji 40 odsto pacijenata sa teškom astmom ne drži pod kontrolom bolest”

  1. Bio sam asmaticar dugi niz godina,izlecen sam lekom Intal ( sprej) koji sam koristio godinu dana,moj slucaj je doktor koji me je lecio iznosio na nekom simpozijumu o toj bolesti.posle 28 godina utvrdjen mije BHOP, i od gada koristim Seratide od 150 ( 50+100)

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.