UG "Res Publika": "Bahat i ignorantski odnos" gradonačelnika Kragujevca prema medijima 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Udruženje građana „Res Publika“ osudilo je „bahat i ignorantski odnos“ gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića prema problemima lokalnih medija koji je „još jednom demonstrirao“ odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entonijem Godfrijem.

Samo dan nakon što je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović najavio da će uputiti preporuku gradonačelniku Kragujevca da poštuje zakon i da raspiše konkurs za sufinansiranje medija, Nikolić je negirao postojanje bilo kakvog problema na lokalnoj medijskoj sceni, saopštila je „Res Publika“.

U saopštenju se navodi da je sporan i Nikolićev stav da grad nije dužan da pomaže privatnim medijima, a naročito ocena da Radio televizija Kragujevac zadovoljava sve osnovne potrebe građana za informisanjem i da je to jedini mediji koji će grad maksimalno da finansira.

„Res Publika“ je ukazala Nikoliću da „nije primereno da javni funkcioneri na bilo koji način komentarišu novinarska pitanja ili uređivačku politiku medija“ i postavila pitanje odgovornosti za budžet Kragujevca za 2020. koji očigledno nije dobro isplaniran, s obzirom da samo dva meseca nakon usvajanja gradonačelnik tvrdi da za medijski konkurs nema novca.

Nikolić je danas rekao da grad neće raspisivati konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja i da će se sredstvima iz budžeta finansirati samo Radio televiziju Kragujevac (RTK), koja je posle neuspele privatizacije vraćena osnivaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari