UG “Topolska” uputilo pismo Radojičiću i Vesiću 1Rušenje zgrade u Topolskoj

Udruženje građana „Topolska“ danas je u pismu gradnočelniku Beograda i njegovom zameniku zatražilo da gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović bude smenjen zbog rušenja vile iz 1927. godine u Topolskoj ulici, u opštini Vračar.

Investitor je u sredu u Topolskoj 15 srušio kuću, delo arhitekte Milana Šlanga, sina aškenaskog rabina i pisca Ignjata Šlanga, koja predstavlja prvi projekat Moderne u arhitekturi Beograda.

U pismu Zoranu Radojičiću i Goranu Vesiću navodi se da je rušenje moglo i moralo biti sprečeno, tim pre što je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda sproveo revalorizaciju Krunskog venca i ambijentalnu celinu, u kojoj se nalazila i vila, evidentirao kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

„Nažalost, nakon što je započet proces revalorizacije, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove ekspresno je izdao građevinsku dozvolu kako bi se na predmetnoj parceli izgradila četvorospratnica“, stoji u pismu.

Udruženje je navelo da Vulović treba da bude smenjen zbog, „u najmanju ruku neodgovornog i nesavesnog delanja“, kao i da bi trebalo ispitati i sve uslove u kojima je izdata građevinska dozvole u trenutku promenjenih okolnosti koje se odnose na lokaciju.

U pismu Udruženje moli Radojičića i Vesića da hitno zaustave „pošast investitorskog urbanizma koji preti da uništi sve vredno i istorijski značajno što arhitektura Beograda još uvek pruža van užeg centra grada“.

„Ni u jednoj uređenoj državi nije dozvoljeno da se zarad privatnih interesa investitora zatire arhitektonska baština, identitet i istorija jednog grada a samim tim i jednog naroda“, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.