Ugašen požar na divljoj deponiji u kragujevačkom naselju Beloševac 1Foto: N. Kovačević (arhiva)

Požar koje danas popodne izbio na divljoj deponiji u kragujevačkom naselju Beloševac je lokalizovan i ugašen, ali su pripadnici vatrogasno spasilačke brigade i dalje na terenu i nadziru zgarištu površine oko 4.000 metara kvadratnih.

U gašenju požara učestvovala je jedan ekipa vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom i veći broj meštana .

Ekološki aktivista Dejan Milošević rekao je FoNetu da je vatra zahvatila veliku površinu i da je gašenje otežavao jak vetar, dok se oblak crnog gustog dima širio čitavim naseljem.

Tokom popodneva u ovom delu grada izbio je požar na još jednoj deponiji, gde su gorele stare gume, plastični otpatci i drugi veštački materijali, stvarajući velike količine zagušljivog dima.

U svim zvaničnim izveštajima koje smo tokom dana mogli da čujemo govori se samo o materijalnoj šteti, a po pravilu u drugi plan ostaju podaci o zdravstvenim rizicima koje ovakvi požari donose, kazao je Milošević.

On je dodao da u ovom slučaju problemi mogu biti dramatični, jer opasne supstance koje odlaze u atmosferu paljenjem gume i plastike mogu da izazovu veoma teške posledice.

U sredstvima javnog informisanja nije bilo upozorenja na opasnost, niti bilo kakvog uputstva kako da se građani ponašaju u vreme ovakve stihije, rekao je Milošević i dodao da građani ovog dela grada imaju ozbiljne probleme sa divljim deponijama.

Pošle godine, u blizini ove deponije bilo je planirano izmeštanje pepela iz kruga Energetike, a pre dve godine na istim površinama izbijali su veliki požari koje su vatrogasci danima gasili, podsetio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari