Ugrožen opstanak nedeljnika Kragujevačke, jedinog štampanog medija u gradu 1Foto: Tviter/Kragujevac slobodno

Redakcija nedeljnih novina „Kragujevačke“, koje juče nisu izašle u redovnom terminu zbog teškog finansijskog stanja, saopštile su danas da je namera da ubuduće izlaze dvonedeljno, ali da i to „nije garancija da će opstati“.

Kako je saopšteno, sledeći broj „Kragujevačkih“ verovatno će izaći u četvrtak, 30. januara, ali i da ne mogu da predviđaju da li će i dokle će ovaj nedeljnik ubuduće moći da izlazi makar i dvonedeljno.

U saopštenju je navedeno da nije bilo novca za štampanje broja koji je trebalo da izađe juče, mada su svi tekstovi blagovremeno bili pripremljeni za štampu.

„Namera redakcije je da novine ubuduće izlaze dvonedeljno, mada ni to nije garancija da će opstati. Smanjiće se troškovi, ali istovremeno i prihodi“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da nepojavljivanje „Kragujevačkih“ na kioscima „epilog višegodišnjeg tavorenja i borbe za opstanak isključivo kroz samofinansiranje koje nije dovoljno za normalan život novina“.

„Nedostatak novca donekle je ublažavan prelaskom na minimalne zarade zaposlenih još pre pet godina, a od pre nekoliko meseci plate se uopšte ne isplaćuju“, saopštile su „Kragujevačke“.

Sve što se zarađivalo odlazilo je na delimično pokrivanje troškova štampe, plaćanje komunalnih usluga i uplaćivanje poreza i doprinosa.

Za to vreme redakciju je napustilo nekoliko novinara.

U „Kragujevačkim“ su ocenili da su uzroci finansijske krize novinara „više nego jasni“.

„Za proteklih pet godina, od kada je na snazi važeći Zakon o javnom informisanju grad Kragujevac nije raspisao nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja, pa Kraujevačke kao ni drugi mediji u gradu nosu imali šansu da dobiju deo budžetskih sredstava“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je u svim budžetima bio bilansiran novac za ove namene, ali su sve pare namenjene medijima odlazile Radio televiziji Kragujevac na nezakonit način – kroz direktne subvencije.

Dodaju da „Kragujevačke“ nisu „prošle“ ni na jednom konkursu Ministarstva kulture i informisanja jer imaju tretman „politički nepodobnih novina“.

Taj list izlazi od maja 2009. godine kada je kompletna redakcija tadašnje privatizovane „Svetlosti“ dala otkaz novim vlasnicima i pokrenula nove novine „Kragujevačke“.

„Razlog za takav potez je bio što su svi novinari i urednici videli da Svetlost sa novim gazdama bespovratno propada. Tako su Kragujevačke bile pokušaj da se nastavi tradicija Svetlosti koja bi 2020. godine, da nije uništena, navršila 85 godina izlaženja“, navodi redakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari