Brazilska policija je saopštila juče da je u akciji Niva uhapsila sedamnaest ljudi, uglavnom Srba, optuženih za pripadnost međunarodnoj organizaciji krijumčara droge. Vođa grupe, uhapšen 1. maja, bio je jedan od pet najtraženijih kriminalaca u Srbiji i biće joj izručen, saopštila je policija.


Istraga federalne policije Brazila (PF) trajala je dve godine. Zaplenjeno je 620 kilograma kokaina i, u novcu, oko dva miliona reala (846.000 evra), saopštila je policija.

„Pripadnici te zločinačke organizacije su traženi na međunarodnom nivou zbog svoje opasne prirode i zbog svojih zločina povezanih sa drogom“, piše u saopštenju. Ta banda je delovala u saveznim brazilskim državama Sao Paolo i Espirito Santo, Parana, Amazonas, Para i Rondonija, u brazilskom delu Amazonije.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da su u akciji hapšenja narko-bandi u Brazilu uhapšeni i državljani Srbije – Goran Nešić, Alen Memović, Aleksandar Sekulić i Milan Karanović. On dodaje da Gorana Nešića naša zemlja traži zbog izdržavanja zatvorske kazne od osam godina, na koju je osuđen zbog trgovine narkoticima. Prema Dačićevim rečima, uhapšeni su bili deo međunarodnog lanca trgovine drogom i zbog težine krivičnog dela mogu biti osuđeni i na kaznu zatvora do 30 godina. Kako saznaje Danas, među uhapšenima se nalazi i Dejan Stojanović, poznatiji kao Keka (36), ali zvanične potvrde još nema. On je bio osumnjičen za ubistvo vođe „bežanijskog klana“ Gorana Mijatovića Mite, ali i za ubistvo Gorana Sibinovića. Prema policijskim podacima, Stojanović se bavio preprodajom fudbalera, čime je zaradio milione evra. Poznat je po tome što je ranije pretio reprezentativcu Srbije Vladimiru Stojkoviću nakon što je golman nacionalnog tima bez njegove saglasnosti iz lisabonskog Sportinga prešao u Partizan. Prema nezvaničnim informacijama, Stojanović koji je bio menadžer iz senke pojedinih fudbalera, uzeo je i deo od Stojkovićevog transfera iz Zvezde u francuski Nant. U javnosti se pominjao kao neko ko je navodno poslao novac za izazivanje nereda u Đenovi na fudbalskoj utakmici Srbije i Italije.

Prema informacijama našeg lista, ova kriminalna grupa je imala ustaljene krijumčarske kanale, uglavnom brodovima, od Južne Amerike ka Evropi, a drogu je uglavnom nabavljala u Kolumbiji. Kako objašnjavaju iz policije, MUP Srbije je učestvovao u ovoj operaciji tako što je dostavljao podatke brazilskim kolegama, prevashodno prilikom identifikacije članova kriminalne grupe. Danas saznaje da policija u Srbiji trenutno utvrđuje moguću povezanost ovog kriminalnog klana sa klanom Darka Šarića. Inače, objašnjavaju u policiji, Goran Nešić je u hijerarhiji ovog klana, iako je Nešić manje poznat srpskoj javnosti, imao viši položaj od Dejana Stojanovića Keke, a spekuliše se da je Nešić povezan i sa pojedinim ubistvima u Brazilu. Policija sumnja da je Nešić boravio u Brazilu poslednjih četiri-pet godina i da je sarađivao sa južnoameričkim narko-kartelima.

 

Bela knjiga

U Beloj knjizi MUP Srbije iz 2001. navode se članovi novobeogradskog klana, koji je tada važio za jedan od najmoćnijih. Prema podacima iz ovog dokumenta, uslov za ulaska u grupu Dejana Stojanovića Keke, bio je da su pripadnici do tada već izvršili neko ubistvo ili pokušali nekog da ubiju. Prema kasnijim operativnim podacima iz policije, grupa je nakon razbijanja zemunskog klana preuzela neke njegove poslove i još više ojačala, a glavna delatnost postala je trgovina drogom.

Gliseri, brodovi

Kokain je iz Sao Paola vožen brzim gliserima koji su pristajali uz velike kargo-brodove na otvorenom moru. Posade tih brodova su preuzimale drogu, najčešće oko 200 kilograma i prevozile ih do Evrope, utvrdila je brazilska policija.

Stojić: BIA bila uključena u akciju

Beograd – Predstavnik Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Jovan Stojić izjavio je juče da je u hapšenje narko-bande u Brazilu bila uključena i BIA, posredstvom američke agencije DEA i da je BIA identifikovala vođu klana pre godinu dana. Stojić je za Danas rekao da je BIA bila uključena u tu akciju tako što je dostavljala podatke o licima iz Srbije i ocenio da je hapšenje u Brazilu izvedeno veoma profesionalno. On je naglasio da nije tačno da su organizovanu kriminalnu grupu činili uglavnom Srbi, već da su iz Srbije, prema njegovim informacijama, samo tri osobe.

Malović: Izručenje posle završetka suđenja u Brazilu

Beograd – Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od nadležnih organa Brazila izručenje Gorana Nešića i Dejana Stojanovića – Keke, jer su naši državljani protiv kojih je Srbija raspisala međunarodne poternice, izjavila je za Danas Snežana Malović, ministarka pravde.

Ona objašnjava da je za Nešićem međunarodna poternica raspisana radi izdržavanja kazne od osam godina zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog krijumčaranja narkotika, dok je za Stojanovićem međunarodna poternica raspisana u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se u Srbiji vodi zbog krivičnog dela teške krađe.

– Imajuću u vidu da su ove međunarodne poternice na snazi, očekujem da će oni biti izručeni Srbiji, ali tek pošto se završi krivični postupak koji se protiv njih vode u Brazilu. Važno je napomenuti da su institucije Srbije sarađivale u akciji hapšenja ove kriminalne grupe, što je još jedan pokazatelj rešenosti, spremnosti i sposobnosti Srbije da se dosledno obračuna sa organizovanim kriminalnim grupama, čak i u slučajevima kada su aktivnosti kriminalnih grupa odvijaju izvan granica Srbije – navodi Malović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari