Uhapšene tri osobe zbog sumnje da su oštetili državni budžet za preko 128 miliona dinara 1Foto: MUP

U zajedničkoj akciji Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšene su tri osobe protiv kojih je podneta krivična prijava zbog sumnje da su oštetili budžet Srbije za više od 128 miliona dinara i da su izvršli krivično delo pranja novca, saopšteno je danas iz MUP.

Vlasnik i odgovorno lice privrednog društva, čije ime nije objavljeno, tereti se da je od 16. avgusta 2018. do 25. februara 2022. godine sa svog poslovnog računa, na osnovu lažnih faktura o navodno pruženim građevinskim uslugama, uplatio više od 408 miliona dinara na račune dva privredna subjekta.

Tako uplaćen novac dalje je, na osnovu lažnih faktura, prenošen na račune više desetina paušalnih radnji i fizičkih lica, kao i na račun vlasnika privrednog subjekta iz Kosovske Mitrovice.

On je, uz zadržavanje određene provizije, vratio deo novca u iznosu od više od 374 miliona dinara, na koje nije obračunat i plaćen porez na prihod od kapitala, u iznosu većem od 66 miliona dinara.

Na taj način, koristeći lažne fakture o navodno primljenim građevinskim uslugama, u poslovnim knjigama su neosnovano uvećavani troškovi i izbegnut obračun i plaćanje poreza na dobit u iznosu većem od 62 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.