Libanske snage bezbednosti uhapsile su suprugu i sina Abu Bakr Al Bagdadija, lidera Islamske države blizu granice sa Sirijom, saopštila je vojska, prenosi Bi-Bi-Si. List Al Safir prenosi da je Bagdadijeva supruga ispitana u zgradi libanskog Ministarstva odbrane u Al Džarzi, brdu iznad Bejruta. Bagdadi je u junu imenovan za lidera „kalifata“ koji je proglasila Islamska država u delovima Sirije i Iraka.

Islamska država je prošlog meseca negirala navode da je Bagdadi ubijen ili ranjen u vazdušnom udaru američkih snaga blizu severnog iračkog grada Mosula. Objavljen je i audio snimak u kojem navodno Bagdadi kaže da je kalifat proširen i pozvao na erupciju „vulkana džihada“.

Opisujući ih kao „vredan ulov“, list Al Safir piše da su, u koordinaciji sa stranim obaveštajnim službama, supruga lidera Islamske države i njihov sin uhapšeni na graničnom prelazu blizu grada Arsala dok su pokušavali da uđu u Liban iz Sirije sa falsifikovanim dokumentima. List piše da je vojska uspela da ovu vest održi u tajnosti nekoliko dana. Dopisnik Bi-Bi-Sija kaže da, pod pretpostavkom da je sve istina i da je vojska diskretna tim povodom, Bagdadijeva supruga i sin bi mogli da se nađu u vrlo složenoj i delikatnoj situaciji koja trenutno vlada u Libanu.

Islamska država i još jedna sirijska džihadska grupa Al Nusra Front drže kao taoce 20 vojnika libanske vojske. Prete da će ih ubiti ukoliko vojni zatvorenici ne budu oslobođeni iz libanskih zatvora. Libanske snage bezbednosti uhapsile su više džihadista osumnjičenih da su izvodili napade u zemlji u cilju širenja uticaja Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari