Ujedinjeni protiv kovida podneli krivičnu prijavu protiv Branimira Nestorovića 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida podnelo je Prvostepenom sudu časti Lekarske komore Beograd prijavu protiv doktora Branimira Nestorovića zbog povrede Etičkog kodeksa, saopšteno je danas.

Kako su istakli, u vreme pandemije virusa korona, koja i danas traje, Nestorović je, kao član Kriznog štaba i u ličnom svojstvu iznosio brojne naučno i stručno neistinite i nedokazane tvrdnje, davao profesionalno neutemeljene savete i pronosio poluistine.

„Činio je to u brojnim medijima, a gotovo svi su mu dostupni, tako da su njegove izjave i tvrdnje doprle do velikog broja građana. To je činio kontinuirano i uporno, počev od prve objave državnog vrha i pojedinih članova Kriznog štaba o epidemiji koja je zahvatila i Srbiju, kada je tvrdio da se radi o bezopasnom („smešnom“) virusu, upućujući naročito ženski deo auditorijuma u evropsko žarište epidemije, u Milano radi šopinga“, naveli su saopštenju.

Oni dodaju da je nastavio nešto kasnije, u široko gledanoj televizijskoj emisiji, sa tvrdnjama da virus korona ne može zaraziti decu, niti osobe mlađe od 40 godina, iako su izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija tvrdili i dokazali suprotno.

Početkom maja 2020, u intervjuu jednom dnevnom listu, kako su obrzložili, pozvao je sve građane, izuzev najstarijih, da iziđu na ulice da bi se zarazili, tvrdeći da će se epidemija okončati „do 15. juna“.

„U vreme davanja ove izjave u Srbiji je, prema zvaničnim podacima bilo zaraženo gotovo 10.000 ljudi, a tri meseca kasnije dodatno se zarazilo još preko 21.000 građana Srbije. Upravo u ovom periodu, do kraja avgusta, preminuo je veliki broj zaraženih. Krajem maja prošle godine, u razgovoru objavljenom na internet izdanju jednog dnevnog lista, tvrdio je da je preležao koronu, ali da nije bio u izolaciji, niti je koristio zaštitna sredstva. Izjava je data u vreme kada je građanima Srbije preko svih medija prebacivano da su nedisciplinovani i da se ne pridržavaju zaštitnih mera“, naveli su iz Udruženja.

Oni naglašavaju da su neprofesionalne i neistitnite izjave  Nestorovića kulminirale početkom februara ove godine tvrdnjama u jednom tabloidu

„Glumili smo epidemiju, sve sa koronom je izmišljeno. Testiranje ne vredi ništa, kao ni vakcinacija, a od KOVID se ne umire. Niko neće da mi plati usavršavanje da dokažem da KOVID ne postoji“, preneli su oni Nestorovićeve reči.

Ovim svojim izjavama i tvrdnjama, kao i drugim koje su detaljno opisane u prijavi Prvostepenom sudu, kako su objasnili, Nestorović je grubo, štaviše osiono povredio brojne odredbe Etičkog kodeksa – počev od obaveze lekara da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije (čl. 7.), preko obaveze da doprinosi prevenciji bolesti, kao i  suzbijanju zaostalosti, praznoverja i nadrilekarstva (čl. 10), neumerenog i nekritičnog isticanja sopstvene ličnosti i profesionalne aktivnosti, koje je suprotno  lekarskom pozivu (čl. 18. st. 1), preko nekritičkog objavljivanja i propagiranja nedovoljno proverenih dijagnostičkih, terapijskih i drugih metoda lečenja (čl. 19. st. 3) – do kršenja obaveze lekara da se suprotstavi nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima  u oblasti dijagnostike i lečenja i da o tome obavesti nadležne organe i institucije (čl. 20).

„Naročita društvena opasnost neistinitih i neprofesionalnih izjava Nestorovića sastoji se u tome da te izjave nesumnjivo imaju značajan uticaj na veliki broj građana. Osnov te opasnosi proističe iz njegovog lekarskog poziva, kao i iz dodatnog društvenog ugleda koji mu je podaren državnim odlikovanjem „za zasluge u borbi protiv pandemije““, istakli su oni.

Nestorović, kako su dodali, nije bio jedini koji je tokom pandemije kršio Etički kodeks LKS.

„On je samo prvi protiv koga je Udruženje UPK podnelo prijavu LKS. Jedno vreme je to činio kao član Kriznog štaba. Nijedan lekar – član tzv. medicinskog dela Kriznog štaba nije se izričito, nedvosmisleno i momentalno suprotstavio neistinitim i neutemeljenim tvrdnjama Nestorovića,  ni onda kada je davao javne izjave u njihovom prisustvu. Time su prekršili svoje obaveze utemeljene u Etičkom kodeksu – da su dužni da se suprotstave nestručnim, neetičkim i nezakonitim postupcima drugog lekara. Na neke od izjava su se, pojedini među njima, štaviše blagonaklono smejali, ili klimali glavom, ostavljajući utisak da su sa takvim izjavama saglasni. Takođe, već 10. aprila 2020. godine, 5 eminentnih lekara i profesora: prof. dr Slobodan Savić, prof. dr Đorđe Alempijević, prof. dr Srđan Milovanović, prim. dr Elizabet Paunović i prof. dr Aleksandar N. Nešković poslali su dopis Etičkom odboru LKS tražeći pokretanje disciplinskog postupka protiv dr Nestorovića koji do današnjeg dana nije pokrenut“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari