Ukinut besplatan javni prevoz u Požegi 1Požega/Foto:N.Kovačević

Odlukom opštinske vlasti, koju predvode naprednjaci, ukinut je besplatan javni prevoz u Požegi koji je, pre godinu i po uvela prethodna, takođe, naprednjačka vlast.

To je odlučilo Opštinsko veće, jer je već potrošen novac koji je za tu namenu bio planiran za ovu godinu, a ta odluka je najviše pogodila djake koji putuju do škola. Dok ne bude rešen problem javnog gradskog prevoza po modelu javno-privatnog partnerstva, kako to najavljuju opštinski čelnici, građani će morati sami da se snalaze.

Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine, saopštio je da će se iz budžeta učenicima nadoknaditi troškovi prevoza, za šta je potrebno da se njihovi roditelji prijave školama.

„Roditeljima ćemo isplaćivati novčana sredstva koja su neophodna za samostalno organizovanje prevoza. Oni će podneti zahtev za refundaciju troškova i onda će im opštinska uprava početkom narednog meseca za mesec septembar refundirati novčana sredstva za prevoz učenika”, rekao je Novaković.

On je dodao da će „takvo stanje trajati dok se ne izabere prevoznik što će“ kako je rekao „biti deo projekta javno-prvatnog partnerstva“, a potom dodao da „opština ima novca i da će finansirati prevoz učenika“, te da „učenici i roditelji neće biti prepušteni sami sebi“.

„Opština ne odustaje od finaniranja prevoza učenika i novac za to isplaćivaće roditeljima, preko škola“, kazao je Novaković i dodao da će učenici koji putuju deset kilometara dnevno dobijati 300 dinara, odnosno 6.000 do 7.000 dinara mesečno. To je, dodao je „sasvim dovoljno da roditelji samostalno organizuju prevoz svoje dece“.

„Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da sve to završimo i da dođemo do trenutka kada ćemo raspistai poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje javnog prevoza“, rekao je Novaković  lokalnim medijima.

Udruženje građana Inicijativa za Požegu, koja je i ranije kritikovala način na koji je uveden besplatni prevoz, ocenila je „paradoksalnim to što su sredstva predviđena za celu 2020.godinu potrošena do 1. septembra, iako  škole, zbog epidemije korona virusa, više nisu radile, nego što su radile“.

Inicijativa podseća na to da je odluku o uvođenju besplatnog prevoza loklana skupština usvojila u martu 2018. godine, a na predlog naprednjaka Milana Božića, bivšeg predsednika opštine, i Zorice Mitrović, bivše predsednice SO koji su uhapšeni prošle godine, zbog sumnje da su zlopotrebili službeni položaj prilikom javnih nabavki.

Ugovor sa prevoznikom Libertas, čiji podizvođači su Migro turs, Nikolić, Dab brat i Elkom, vrednosti oko 50 miliona dinara, kako navodi Inicijativa, lokalna skupština je potvrdila 12.decembra iste godine na 24 meseca, a od tada je, ističe se, prošlo 20 meseci.

„Ovaj „besplatni“ prevoz koštao je građane Požege u 2019. godini 30 miliona, a u 2020. godini do 1. septembra 35 miliona dinara. Znači, za godinu i po 65 miliona dinara. Besplatno baš! Prevoz osnovaca je čista kolateralna šteta. Napredno, nema šta!“, saopštila je Inicijativa za Požegu.

Probam, pa šta bude

„Ovakav „besplatan“ javni prevoz i treba da se ukine. Naprednjaci doneli odluku da se uvede, naprednjaci doneli odluku da se ukine. Igraju se našim parama, po principu: „Probam, probam, pa šta bude!“, navodi se u saoptenju Inicijative za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari