Vlada Pakistana ukinula je u noći između četvrtka i petka kućni pritvor bivšoj premijerki Benazir Buto, nekoliko časova uoči dolaska zamenika državnog sekretara SAD Džona Negropontea, koji je apelovao na predsednika države Perveza Mušarafa da obustavi vandredno stanje. U međuvremenu, Mušaraf je imenovao prelaznu administraciju, na čelu s premijerom Muhamedianom Sumrom, koja će biti na čelu zemlje do parlamentarnih izbora zakazanih za 9.

Vlada Pakistana ukinula je u noći između četvrtka i petka kućni pritvor bivšoj premijerki Benazir Buto, nekoliko časova uoči dolaska zamenika državnog sekretara SAD Džona Negropontea, koji je apelovao na predsednika države Perveza Mušarafa da obustavi vandredno stanje. U međuvremenu, Mušaraf je imenovao prelaznu administraciju, na čelu s premijerom Muhamedianom Sumrom, koja će biti na čelu zemlje do parlamentarnih izbora zakazanih za 9. januar naredne godine.
„Benazir Buto je vraćena sloboda kretanja, ali oko njene kuće u Lahoru i dalje su raspoređeni pripadnici vojske i policije, koji joj pružaju zaštitu“, saopštio je Zahid Abas, visoki zvaničnik policije. Bivša premijerka je izjavila da se zalaže za stvaranje vlade nacionalnog jedinstva koju bi činile opozicione partije.
„Treba da pokušamo da oformimo prelaznu vladu nacionalnog jednistva“, kazala je ona. Takav predlog podržao je bivši premijer Navaz Šarif, koji se nalazi u izgnanstvu u Saudijskoj Arabiji. Ipak, ostaje pitanje da li će opozicioni lideri uspeti da privole Mušarafa, čija moć je u porastu od uvođenja vanrednog stanja 3. novembra i proglašenja prelazne vlade, da se odrekne vlasti.
Izbor odanog predsednikovog saradnika i bivšeg predsednika Gornjeg doma parlamenta, Muhamediana Sumra za novog premijera pokrenuo je nove sumnje u regularnost predstojećih izbora. Prilikom inanguaracije nove vlade Mušaraf je, ozbiljnog izraza lica, istakao da odlazeći ministarski tim treba da bude ponosan što je dao doprinos u ekonomskom razvoju zemlje i pokrenuo demokratski proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari