Ukinuta presuda za saobraćajnu nezgodu kod fabrike Leoni: Nalazi veštaka nejasni i protivrečni 1Foto: N. Kovačević

Slučaj saobraćajne nezgode kod fabrike Leoni u blizini Kraljeva, u kojoj je dvadesetpetogodišnja devojka poginula, vraćen je na ponovno suđenje, nakon što je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo osuđujuću presudu.

Viši sud u Kraljevu, osudio je u julu prošle godine M.J. (38) na tri i po godina zatvora nalazeći da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Na ovu presudu žalile su se obe strane u postupku – tužilaštvo i punomoćnici oštećenih tražili su višu kaznu za okrivljenog, dok je odbrana insistirala na ukidanju presude.

Apelacioni sud je, nakon razmatranja žalbi, stao na stanovište odbrane utvrđujući da se presuda temelji na “nejasnim i protivrečnim” činjenicama. Konkretno, sud je imao zamerke na veštačenje kojim je utvrđena brzina automobila kojom je u trenutku udesa upravljao M.J.

Naime, inženjer saobraćaja Vuk Bogdanović je tokom veštačenja došao do zaključka da je prosečna brzina BMW-a kojim je upravljao M. J. bila 152,3 km/h, te da je automobil u kanal udario brzinom od 90 km/h. Do ovog zaključka veštak je došao analizirajući snimak kamere iz vozila.

Odbrana je u žalbi tvrdila, a sud se saglasio, da je ovim načinom veštačenja brzine “nejasno i protivrečno” utvrđena brzina vozila u trenutku udara u kanal. Sud je iz ovog razloga presudu ukinuo, vrativši predmet na ponovno suđenje tokom kojeg prvostepeno veće treba da ispravi navedene nejasnoće.

Podsetimo, do saobraćajne nezgode došlo je 27. februara 2021. godine, 45 minuta posle ponoći. Automobil kojim je upravljao M.J. udario je u ostrvo u kružnom toku kod fabrike Leoni u blizini Kraljeva, a potom je od siline udarca sleteo u kanal.

U nesreći je život izgubila S.R. (25), jedna osoba je teško, a jedan lakše povređena. Analizom je ustanovljeno da je vozač imao 2,14 promila alkohola u krvi. Pored tri i po godine zatvora, ukinutom presudom bila mu je izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari