Ukinuta oslobađajuća presuda policajki Katarini Petrović iz Valjeva, sledi novo suđenje 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Višeg suda u Valjevu kojom je policajka Katarina Petrović oslobođena krivice za odavanje tajnih podataka u vezi sa istragom koja je vođena protiv Nikole Petrovića, kuma predsednika republike Aleksandra Vučića, a koji je svojim skupocenim „mercedes meklarenom“ izazvao saobraćajnu nesreću u Užičkoj ulici na Dedinju i povredio dve žene, piše Nova.rs.

Petrovićeva je podsetimo, dostavila javnosti zvaničnu informaciju da je predsednikov kum u trenutku udesa bio pod dejstvom alkohola i kokaina, nakon čega je, u okviru režimske odmazde i organizovanog progona – pritvorena, suspendovana i optužena za odavanje tajnih podataka.

Kako saznaje Nova.rs, Apelacioni sud je uvažio žalbu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu i ukinuo presudu „zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka“ kao i zbog toga što je „izreka presude nerazumnjiva i protivrečna razlozima datim u obrazloženju presude“.

Sud je takođe naveo da zbog svega toga „nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude“, a potom je naložio Višem sudu u Valjevu da se suđenje Petrovićevoj ponovi, prenosi Nova.rs.

Podsetimo, policajka iz Valjeva uhapšena je pre tačno godinu dana jer je javnosti učinila dostupnim nalaz veštačenja kojim se potvrđuje da je kum predsednika Nikola Petrović skupocenim automobilom „meklaren“( vrednosti oko pola miliona evra), pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene dve žene. Odmazdu je pokrenuo Sektor unutrašnje kontrole MUP, kom se na raspolaganje, kao u potpunosti nenadležno, stavilo najpre Više javno tužilaštvu u Beogradu i to Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

Kako bi imali osnova da pritvore Katarinu Petrović, beogradsko VJT, na čijem je čelu Nenad Stefanović, pokrenulo je istragu zbog zloupotrebe položaja. Usled pritiska javnosti, Petrovićeva je naposletku puštena iz pritvora, da bi tužilaštvo u Beogradu podiglo protiv nje optužni predlog zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka, dela koje uopšte nije u njihovoj nadležni.

Predmet je tada, uz predlog da se Petrovićeva osudi na sedam meseci zatvora, prosleđen na nadležnost Višem sudu u Valjevu, koji je nakon postupka ocenio da Katarina Petrović nije prekršila Zakon o tajnosti podataka i oslobodio je krivice.

Presudu ukinula sudija iz slučaja „Ćuruvija“

Odluku o ukidanju presude policajki donelo je tročlano veće sudija Apelacinog suda i to u sastavu – sudije Snežana Jovanović kao predsednice veća, kao i članova veća sudija Dragoljuba Albijanića i Zdravke Đurđević.

Sudija Jovanović u Apelacionom sudu postupa od 2023. a izabrana je neposredno nakon što je posle osam godina okončala prvi, a potom i ponovljeni prvostepeni postupak protiv nekadašnjih šefova Resora državne bezbednosti zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Jovanović je iz dva navrata okrivljenima izricala zatvorske kazne od ukupno 100 godina, ali su joj obe presude ukinute, a slučaj naposletku, na zaprepašćenje domaće i svetske javnosti, rešen pravosnažnim oslobađajućim presudama, prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari