Ukloniti table sa nazivom grada na ulazu u Zrenjanin 1

Skupština Grada Zrenjanina ne sme pokrenuti inicijativu za promenu naziva grada samo zbog hirova nekoliko nacionalsitičkih organizacija​, smatra Zrenjaninski socijalni forum.

„Svojevremno je bila podneta inicijativa da se Lazarevo, selo kod Zrenjanina u kome je uhapšen Ratko Mladić, preimenuje u Mladićevo. Taj predlog uopšte nije bio ni razmatran, a tako treba postupiti i sa inicijativom udruženja „Petrovgrad“​.​ Reagovanje gradonačelnika koji je odmah zatražio mišljenje Ministarstva za lokalnu samoupravu pokazuje da postoji čvrsta sprega između gradskih vlasti i zrenjaninskih kapitalsita, koji su glavni zagovornici promene naziva grada“, navodi Zrenjaninski socijalni forum u saopštenju.

Prema njihovom mišljenju, gradonačelnik je svojom podrškom “Petrovgradu” hteo da skrene pažnju sa skandala oko fabrike vode.

„On je godinama obmanjivao Zrenjaninke i Zrenjanince da je rešen problem snabdevanja ispravnom pijaćom vodom, a ispostavilo se da prihvaćeni koncept nije u skladu sa Zakonom, što se unapred znalo. U svom radu Janjić je pokazao krajnju nestručnost, javno je izjavio da u gradskoj kući niko nije znao da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma ne može obavljati prečišćavanje vode koja se distribuira u javnom vodovodu. Kada je započeta izgradnja fabrike vode, nije se setio da pita nadležno ministarstvo da li je ugovor sa jednom privatnom firmom u skladu sa zakonom“, navodi Zrenjaninski socijalni forum.

Smatraju da je tragikomično da je gradonačelnik od državnih organa zatražio da mu protuma​č​e procedure koje su zakonom utvrđene, a svaki dipolomirani pravnik u gradskoj upravi je mogao da ga o tome obavesti.

Zagovornici promene naziva grada treba da prikupe overene potpise najmanje deset posto birača upisanih u birački spisak na teritoriji Grada Zrenjanina. ​Tada je, po Zakonu o lokalnog samoupravi, održavanje referenduma o inicijativi za promenu naziva obavezno.

Zrenjaninski socijalni forum zahteva da nadležni organi ukolone zvaničene table sa nazivom grada koje se nalaze na ulazima u Zrenjanin, ​i ​koje nisu ispisane u skladu sa Zakonomom o teritorijalno​j​ organizaciji Republike Srbije.

​Oni podsećaju da prema Zakonu, naziv grada na spskom jeziku je samo Zrenjanin, naziv Petrovgrad ne može se upotreblajavati u saobraćajnoj signalizaciji, službenim dokumentima, svi javni funkcioneri, kada nastupaju kao nosioci javnih funkcija, duženi su da na srpskom jeziku upotrebljavaju samo naziv Zrenjanin.

„Nezadovoljstvo građana izazvano inicijativom za promenu naziva grada treba iskoristiti kako bi se ukazalo i na katastrofalne posledice partijske uprave. Decenijama javna preduzeća i ustanove ne služe potrebama građana, nego kao rezervoar privilegija za članove stranaka. Masovno je fiktivno zapošljavanje. Potrebno je otvoriti široku javnu debatu o konceptima razvoja grada, budući da u Banatu nastupa socijalna katastrofa“, zaključuje Zrenjaninski socijalni forum u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.