Ukloniti table sa nazivom grada na ulazu u Zrenjanin

Zrenjaninski socijalni forum predlaže javnu debatu o razvoju grada

Ostavite komentar


  1. Molim zrenjaninski socijalni forum da na isti način zahteva i izmenu naziva grada na madjarskom jeziku. Koliko se ja razumem u madjarski jezik, Zrenjanin se nepiše kao: Nagybecskerek. I taj naziv je iz prošlosti i nema veze sa zvaničnim imenom grada.

    1. Није погрешно, Леми – Велики Бечкерек, што је једино право име те вароши, се баш тако пише на мађарском. Доле „Петровград“! Доле „Зрењанин“!

    2. Po zakonu nacionalne zajednice imaju pravo da se odrede koje ce ime biti korisceno na njihovom jeziju. Madjarska zajednica se odredila da to bude Nagybecskerek I zato se to ima nalazi na tablama. Petrovgrad nije u skladu sa zakonom, ali je njegovo postojanje na tom, mestu opravdano kao neka vrsta dodavanja istorije na table. Problem je sto je istorija koriscena selektivno, znaci lazirana.

  2. Trud da se pristalice promene imena grada iz „Zrenjanin“ u „Petrovgrad“ nazovu fašistima i ultranacionalistima na kraju će ispasti besmislen, jer mi koji to podržavamo sigurno nismo nikakvi fašisti niti pozivamo na nasilje. Radi se jednostavno o principu, o osnovnom poznavanju istorije našeg grada i uopšte našeg kraja, na koju svaki građanin Petrovgrada/Zrenjanina treba da bude ponosan. Jedan kralj, kakav je bio kralj Petar I, je sigurno dostojniji da se grad nazove po njemu, a ne po nekom lokalnom učitelju čija je uloga u NOB-u preuveličana Titovim odlukama… Dakle, nije fašizam kada se želi dokazati da je ipak ovaj prostor imao i kralja svetskog ranga, svetski poznatog, koji je imao ključnu ulogu u pripajanju Srba severno od Save i Dunava matici Srbiji, 1918. godine.
    Dakle, ne radi se ovde ni o kakvoj mržnji prema bilo kome, ali ostaviti da Zrenjanin bude jedini grad u Srbiji koji nije vratio predratno ime može samo da bude na sramotu svima nama. Imali smo Žarka Zrenjanina, to niko ne spori, ali imali smo i kralja Petra I, koji je zadužio ove krajeve i ovaj grad mnogo više ne go bilo koji drugi borac sa ovih prostora. Da nije bilo njega, verovatno ni mi ne bismo bili tu gde smo sada.

    1. Петар је, Ана, био јебиветар и килостер. Прво је спискао породични иметак на херцеговачку партизанштину, а онда је пристао да га посаде на крвав престо и ћутао тамо к`о заливен.

    2. Ana, u samom startu navodite koja je istorija “ ispravna” a taj revizionaski stav ne mozete da sakrijete, pa tako ni da uticete u koju kategoriju obozavaoca izmene imena neko moze da Vas stavi.

    3. Ana, „monarhija DA ili NE“ je elementarni test inteligencije. Ko zaokruzi „DA“, taj kaze „Slazem se, da jednoj familiji, zakonski damo pravo da parazitira na grbaci naroda prostim razmnozavanjem, bez ikakvog kriterijuma, osim ko ga je napravio“. Svako ko zaokruzi takvo „DA“, nema IQ veci od broja cipela koje nosi. A naopako da ime naseg grada menjamo po nekom kralju, cija je porodica naknadno prodala Srbiju nacistima i pobegla za London da krcka pare koja je otela narodu Srbije, dok je taj isti narod ginuo ovde!

  3. Kako li će samo separatisti plakati kad ovaj grad postane Petrovgrad a zajedno sa njima i ovakve kvazi NVO. Još malo se batrgajte a onda osvanite u našem Petrovgradu!!!!

    1. A ko će se i kako oglasiti kad na red stignu promene SVIH ličnih dokumenata? Ko li će to da finansira?

    2. Ja ti ostavih komentar gde sam spomenio nokat, al’ kanda se to preoznalo kao vulgarnost, pa cu probati da budem slikovit : Morkincani bi rekli – Moz’ biti!

    3. ZRENJANIN nikada nece nositi ime po kralju, bez obzira na to sto vi novocetnici zelite da ispravite istoriju naknadno. Valjda vas je sramota sto su vam dedovi i ocevi bili saradnici okupatora i narodni izdajnici, pa bi sada da ih proglasite za nekakve „junake“. Cela kraljevska porodica je pobegla posto je potpisala onaj sramni pakt sa nacistima 27. Marta. Ono vojske sto je ostalo iza njih, momentalno se pridruzilo nacistima, a jedini pravi narodno-oslobodilacki pokret su bili PARTIZANI. To cete vi, sa precima izdajnicima morati da shvatite, ukoliko zelite da nastavite da zivite u NASEM ZRENJANINU!

  4. Kada više ne možeš da odeš u selo gde si se rodio onda prvo preimenuješ ulicu gde živiš ( Frankopanova u Metohijska) pa onda tražiš io da grad promeni ime. SRAM VAS BILO gradski čelnici.

    1. Ево, ја бих да у нпр. Осијеку купим стан у улици која носи име по деспотима/грофовима Бранковићима. Шта? Нема?! Немогуће!

  5. Na karti Kraljevine Jugoslavije,Srbobran je pod imenom Sent Tomas…!!! Hocete li i ovo po istom principu promeniti,ili cete imati dvostruke principe ???

  6. E ovako, ja rođen u Zrenjaniniu, živeo u Begejcima. Odem po ličnu kartu, kaže pa nisi ti rođen u Srbiji, „pa gde? “ – pitam… Kaže u izvodu piše SFRJ. Ok slažem se. Onda je moje mesto 24km udaljeno od Zrenjanina promenilo naziv, pa se zove Torak. Sad odem po pasoš i pitaju odakle sam, kaže ne, ti si iz Begejaca piše na staroj LK, ali mi je i država SCG. Pa dobro ljudi, ako promenimo i mesto mog rođenja, ovaj divni Zrenjanin, odakle sam ja, gde sam rođen i gde živim, još malo ću u emigrante. Kako se grad zove smislite Vi, ali platite sve pasoše, vozačke, LK, diplome, knjige, reg. Tablice, zemljišne knjige… Jer se neće ni moj školski drug moći da me nađe… Za sad je jedino mesto rođenja nepromenjeno… Ajde hvala unapred, a Zrenjanin će oprostiti, jer smo takvi… Pozdrav

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.