Uklonjen semafor ispred škole "Vlada Aksentijević", dodatno ugrožena bezbednost mališana 1Foto: Ugao Cvijićeve i Venizelisove/K.Ž.

Ispred Osnovne škole „Vlada Aksentijević“ u Beogradu, juče su uklonjene bandere i semafori, što je dodatno ugrozilo bezbednost mališana koji idu u ovu školu.

Naime, raskrsnica između Cvijićeve i Venizelisove (nekada Đure Đakovića), uvek je predstavljala rizik za pešake, jer i kada se upali zeleno svetlo, ono ne znači stop za vozila koja iz Cvijićeve idu ka Venizelisovoj, i obrnuto, jer je zeleno svetlo istovremeno upaljeno i za vozila koja skreću, kao i za pešake. Dok su stariji sugrađani navikli na ovu situaciju, i koliko toliko vode računa, ona predstavlja problem za učenike OŠ „Vlada Aksentijević“, čija škola se nalazi upravo na uglu ovih ulica.

Dok najmlađe mališane roditelji svako jutro vode u školu, oni stariji, od devet godina pa na više, tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, imali su dodatan problem – semafor na raskrsnici ovih ulica ne da nije radio, nego je bio „iščupan“ iz zemlje.

Radovi na zameni nekadašnjih bandera i stubišta verovatno su bili planirani, ali roditelji o tome nisu bili obavešteni.

„Bila sam iznenađena kada sam jutros povela dete u školu. Imala sam problem da ga prevedem preko ulice, jer su automobili napravili gužvu, jurili i svirali sa svih strana. Moj sin je prvi razred, ali ne smem ni da pomislim kako je roditeljima, odnosno učenicima trećeg ili četvrtog razreda, koji su se sami uputili u školu“, priča nam čitateljka Katarina N., čije dete pohađa ovu školu.

Kako kaže, semafori su uklonjeni juče popodne, a tek oko 11 sati danas su se pojavile nadležne ekipe koje su kopale oko rupa, uz pretpostavku da rešavaju problem.

„Nedopustivo je da se u jednoj od najprometnijih raskrsnica u gradu, iza koje se nalazi osnovna škola, izvode ovakvi radovi bez upozorenja roditeljima. Neko dete je moglo da strada zbog nečije bahatosti. Odmah sam se setila bandere koja je u subotu pala na Kalenić pijaci zbog dotrajalosti, i verujem da su i ove uklonjene iz istog razloga. Ali, bez obaveštenja školi ili roditeljima? Nedopustivo – naglašava naša sagovornica.

Ona dodaje da je u ovom delu grada problem i sa raskrsnicom kod Dunav stanice, gde pešački prelaz nema semafor, sa jedne strane je taksi stanica a sa druge zaustavna traka za skretanje ka ulici Despota Stefana.

– Godinama smo tražili da nam gradske vlasti izađu u susret i tu stave semafor, jer je prelazak ulice rizičan i po starije sugrađane, a kamoli za decu. Sa jedne, pančevačke strane, vozači ih ne vide od taksi vozila, a sa druge ne koče jer misle da je neko stao zato što skreće, a ne da bi propustio pešaka. Više puta sam pukom srećom izbegla da me bahati vozač koji pretiče na pešačkom ne udari, a strah me kako će izgledati kad moje dete jednog dana tu ulicu bude prelazilo samo – ukazuje Katarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari