Ukradeni gromobrani sa Notr Dama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Ilustrovani list na današnji dan pre 100 godina donosi priču o krađi gromobrana sa katedrale Notr Dam u Parizu, kao i članak o beogradskom pozorištu i uspesima repriza „Otela“.

Kako 14. broj Ilustrovanog lista piše, sa čuvene katedrale Notr Dam u Parizu, nepoznati „lupeži“ skinuli su gromobrane sa njenih tornjeva.

Lopovi su ušli u sred belog dana u crkvu i uspeli nekako da dođu do tornjeva ove katedrale.

Ovaj podvig je zahtevao „okretnost akrobata“ i „srčanost sokolova“, a sumnja se da je motiv krađe najverovatnije ili trenutak slave dvojice lopova ili izazov i opklada.

Gromobrani koji su ukradeni bili su vredni 20 hiljada franaka od čega su najskuplji delovi bakar i platina sa samih vrhova.

Ukradeni gromobrani sa Notr Dama 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Ilustrovani list piše i o beograskom pozorištu i tome kako je pozorišna zgrada u jako lošem stanju zbog rata.

„Pošto se nije moglo odmah pristupiti opravkama i proširivanju prema predratnom planu, to je posao otpočet kasnije i Beograd još nema svoju narodnu pozornicu“.

Uprava pozorišta je tako prepravila jedan stari „manjež“ i napravila malu, skromnu ali i „primitivnu“ scenu koja je „predstavljala ceo svet“.

Ilustrovani list piše o tome kako je postojala tek nekolicina domaćih dramskih pisaca koji su stvarali dela za Narodno pozorište, zbog čega su se neuporedivo više izvodila strana dela na našem jeziku.

Primer toga bile su reprize Šekspirovog „Otela“ koje su se smatrale najvećim uspesima „pozorišta u manježu“.

„Repriza ’Otela’ pokazala je bolje nego išta drugo kako se sa dobrom voljom, a pored skromnih sredstava, daju videti prijatna iznenađenja i opravdati nade o pravoj umetnosti na beogradskoj pozornici”.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari