Ukusi Subotice: Mađarski "kurtoš kolač" za sva vremena 1Foto: J. Patarčić

Topao miris slatkog testa, ono je po čemu ga Subotičani prepoznaju, a jedinstven ukus i tekstura koju čini hrskava spoljašnjost i meka unutrašnjost, razlog je zbog kojeg mu se iznova vraćaju.

Ne prođe ni jedan praznik, manifestacija ili vašar u Subotici, a da se na njemu ne nađe bar jedan štand na kojem se prodaje „kurtoš kolač“.

Kako nam iz prve ruke objašnjava Viktor Štefaniga, koji zajedno sa školskom drugaricom Boglerko Sabo, pravi i prodaje ovaj kolač, reč je o popularnoj poslastici iz Mađarske koja se peče na žaru, a koja se pravi od slatkog kvasnog testa.

Nakon što se dobro zakuva, odvaja se manja količina testa koja se razvija oklagijom, a potom seče na trake.

Po jedna traka se namotava na kalup u obliku valjka, zbog čega kolač poprima oblik dimnjaka, kako i prevod ove poslastice glasi na srpskom jeziku.

“Pre nego što se stavi na žar, testo se uvalja u šećer i tako peče oko tri-četiri minuta. Testo se sve vreme okreće da bi se ravnomerno ispeklo sa svih strana”, kaže Viktor.

Ukusi Subotice: Mađarski "kurtoš kolač" za sva vremena 2
Foto: J. Patarčić

Kolač je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju, koja je posledica karamelizacije šećera. To mu daje sjajnu i hrskavu koricu, dok unutrašnjost kolača ostaje meka.

Nakon što se skine sa valjka, ljubitelji ove poslastice mogu da biraju i dodatne ukuse u koje će da uvaljaju svoj „kurtoš kolač“.

“To može da bude cimet, kakao, kokos, lešnik, orasi i vanila, a najviše se traži nutela i plazma. Najbolji je kad je vruć i čim se skine sa žara, odmah treba da se uvalja u ukus, da se šečer ne bi ohladio”, dodaje Viktor.

Svaki kolač je iste veličine i košta 200 dinara, a jedino je sa nutelom nešto skuplji i staje 250 dinara. Ovu poslasticu Subotičani rado kupuju, o čemu svedoče često dugi redovi ispred štandova sa „kurtoš kolačima“.

“Na vašarima ide najbolje i tada prodamo i po 300 kolača dnevno. Kad je miran dan, standardna prodaja je oko 170 komada”, zaključuje Viktor.

Ovaj tradicionalni mađarski specijalitet originalno je poreklom iz Rumunije, a veliku popularnost među Subotičanima doživeo je pre oko petnaestak godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari