Ulazak u advokaturu za neke 500, za druge 4.000 evra

Ustavni sud odlučuje da li advokatske komore diskriminišu kandidate za upis u imenik advokata

Ostavite komentar


  1. Podrška za g.Čedomira Kokanovića. Dosta diskriminacije i mućke. Uslovi moraju biti isti za sve! Pa ko je dobar advokat opstaće, a ko nije neće.

  2. Advokat Kokanovic zastupa kolegu koji je advokat i kome treba drugi advokat da ga zastupa. E zato mu i treba naplatiti 4000 eura kad ni sam sebe ne ume da zastupa. Inace, ovakva praksa je uvedena jer se advokatura tako stiti. Jer ako bi ovo omogucili, onda bi advokatura bila rezervno zanimanje mnogima.

    1. „E zato mu i treba naplatiti 4000 eura kad ni sam sebe ne ume da zastupa.“

      Pravi advokati kažu „Ko zastupa samog sebe – ima budalu za klijenta“
      Ni jedan ozbiljan advokat nikada ne zastupa samog sebe.

  3. „komori su naglasili da je ono moguće isključivo u pojedinačnim slučajevima na zahtev kandidata“

    Molio bih da Komora navede kolikom broju advokatskih pripravnika nije odobreno oslobađanje od dela upisnine. Takođe bih molio da navedu i da li je neko ko nije bio advokatski pripravnik ili je to bio manje od dve godine odobreno oslobađanje.
    Nešto mi govori da su oba broja vrlo blizu, ako ne i jednaki nuli.
    Ovo je, inače, školski primer diskriminacije. Imamo dva diplomirana pravnika sa položenim pravosudnim (i advokatskim) ispitom. Oba hoće da se upišu u komoru. Jedan će dobiti manje da plati zato što je bio advokatski pripravnik. Diskriminacijom se smatra svako nejednako postupanje ili pravljenje razlike po nekom (stvarnom ili pretpostavjenom) osnovu između lica koja su u istoj situaciji. Ista situacija – upis u komoru; Osnov – to gde su bili pripravnici

    „Naprotiv, broj advokata postepeno raste već deset godina“

    To je isključivo pokazatelj toga da mladi diplomirani pravnici ne mogu da nađu nikakav drugi posao u struci pa su zbog toga prinuđeni da odu u advokate i sami sebi stvore posao. A pre toga odrade pripravnički kod advokata (i to radeći za džabe!) ne bi li tako mogli da plate manju upisninu.
    A ko se prešao pa otišao u sud/tužilaštvo da bude pripravnik, e njemu samo ostaje da digne kredit ako hoće u advokate…

  4. Pre nedelju dana sam saznao da čak i oni koji su odradili staž 2 godine kod advokata (koji se najčešće ne plaća ništa ) moraju da plate 4000e upis u imenik advokata ako nakon završenog staža imaju jedan jedini dan radnog staža u struci. Eto tako, džabe sam volontirao 2 godine.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.