Umesto dogovora krivične prijave 1Izvor: N1

I dalje nema dogovora između dve struje unutar Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS). Nakon što su četiri, od ukupno šest članica tog sindikata, formirale privremeni organ upravljanja SRPS-om, sa ciljem da se organizuje kongres i izabere novo sindikalno rukovodstvo, iz suprotnog „tabora“ stižu krivične prijave.

I dalje zvanični predsednik SRPS-a Slobodan Brajković potvrdio je za Danas da su podnete krivične prijave protiv četiri predsednika sindikalnih organizacija koje su osnovale privremeni organ upravljanja – Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV), Foruma beogradskih gimnazija (FBG), Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ) i Sindikata obrazovanja Požarevac (SOP).

O tome je Brajković, u ime SRPS-a, obavestio ministra prosvete Branka Ružića i ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević.

Umesto dogovora krivične prijave 2
foto twitter

I dok se predsednik NSPRV-a Dušan Kokot pita kako se može podnositi krivična prijava zbog toga što je dve trećine članica SRPS-a osnovalo privremeni organ upravljanja, Brajković odgovara:

– Naravno da može, odluka o formiranju privremenog organa upravljanja je nezakonita. Statut SRPS-a ne predviđa postojanje takvog tela, pa je on samim tim nelegalan i nezakonit, a bilo koje odluke donete od strane tog organa su nezakonite i nemaju pravni značaj. Oni su odabrali da idu nezakonitim putem, a to može da ih košta i zatvora – poručuje Brajković, čija je matična organizacija Sindikat obrazovanja Beograda.

Iz suprotnog „tabora“ odgovaraju da je potpuno nebitno da li Brajković prihvata privremeni organ upravljanja SRPS-om ili ne.

„Sindikat obrazovanja Beograda (SOB) i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) su pozvani da pod jednakim uslovima učestvuju u predstojećem kongresu i da daju legitimne predstavnike u privremeni organ upravljanja. Nejasno je zašto lideri pomenutih organizacija odbijaju učešće na kongresu? Da li je jedini njihov cilj sačuvati osobu od 74 godine života na čelu organizacije, dok obrazovanje i zaposleni u obrazovanju svakodnevno propadaju? Ne verujemo da članstvo tih organizacija to podržava i apelujemo na njih da učine sve kako bi se ovo bezakonje zaustavilo“, poručili su predsednici NSPRV, FBG, FSSŠ i SOP-a u zajedničkom saopštenju.

Oni ukazuju da bi u martu „penzioner Slobodan Brajković mogao ući u desetu godinu četvorogodišnjeg mandata“, iako mu je po Statut SRPS-a prestao mandat i  funkcija odlaskom u penziju.

Zbog toga su apelovali na nadležna ministarstva da „uvaže činjenice, a ne da brane penzionera koji se predstavlja kao predsednik SRPS, a da to po Statutu ni teorijski ne može biti“.

Brajković, međutim, odgovara da je njemu mandat produžen do održavanja kongresa i da nijednim svojim potezom nije izašao iz okvira Statuta i zakona.

Kaže da u kongresu čije je održavanje najavila druga struja do kraja februara, neće učestvovati i da je jedini način da se izađe iz krize da se sačeka završetak četvorogodišnjeg sudskog spora i odluka suda koji treba da kaže koji Statut je validan.

– Bez toga se kongres ne može održati, jer po kom god Statutu da radimo, jedna strana će biti nezadvoljna – napominje Brajković.

I dok je on uveren da će konačna sudska odluka biti doneta u martu, odnosno do kraja aprila ako se druga strana bude žalila Apelacionom sudu, Dušan Kokot tvrdi da sudski spor može da potraje još nekoliko godina.

– Ukoliko SOB i SPRV ne budu delegirali predstavnike za predstojeći kongres , svaka od naše četiri organizacije će delegirati još po jednog člana kako bismo tehnički mogli da ga sprovedemo – kaže Kokot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari