Umesto rampe i polubranika na pružnim prelazima u Zrenjaninu noćne sirene bude građane kad nailazi voz 1foto Miroslava Pudar/Danas

Pružni prelazi u Zrenjaninu, a ima ih nekoliko, prema najavama Javnog preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije”, nisu u planu za skoru modernizaciju. Postoji mogućnost da novu opremu dobije jedino prelaz Fabrika stanica.

U 23, 15 minuta začuje se sirena voza koji je još u Elemiru, selu udaljenom dvadesetak kilometara, a onda na svakih nekoliko minuta sirena zatrubi, i tako dok voz ne izađe iz Zrenjanina.

Sve se ovo ponavlja i u tri sata noću.

Ni na jednom pružnom prelazu, a u samom gradu ih je nekoliko, više ne postoji rampa koja je u funkciji, niti svetlosna siglanizacija, pa je sirena jedini način da se vozači i pešaci upozore da voz nailazi.

Saobraćajni znaci i semafori na prelazima “obučeni” su u crne najlonske džakove.

Stanovnici zrenjaninskog naselja 4. jul i rukovodstvo mesne zajednice “Dositej Obradović” godinama upozoravaju na nebezbedan pružni prelaz u njihovom naselju, a bune se i stanovnici Pančevačke ulice.

Pogotovo što na pružnim prelazima na ovim lokacijama ne postoji ni trotoar pa pešaci bukvalno prugu prelaz hodajući kolovozom.

Nadu da će se podići bezbednost pružnih prelaza u gradu Zrenjanincima je ulila izgradnja novog Železničkog mosta. No, nada je bila kratkog daha.

Pružni prelazi u Zrenjaninu nisu u planu Javnog preduzeća “Infrastruktura železnice Srbije” za skoru modernizaciju.

Nedavno je ovo preduzeće objavilo da u narednih godinu dana predstoji modernizacija na 35 pružnih prelaza.

Na tim prelazima biće ugrađen najsavremeniji uređaj koji samostalno upravlja radom polubranika kao i svetlosnom i zvučnom signalizacijom.

Od svih, u Zrenjaninu će modernizovan biti pružni prelaz kod lokacije Fabrika stanica.

Kroz najveći deo Zrenjanina zasada prolaze samo teretni vozovi. Putnički vozovi iz Zrenjanina idu samo ka severu, pa se vozom može do Kikinde i Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari