"Gušimo se mesecima u prašini": Meštani Zmajeva hteli da blokiraju gradilište brze pruge 1Foto: Laslo Kiš

Izgradnja brze pruge Novi Sad –  Subotica u delu kod Zmajeva napreduje, ali zbog neprofesionalnog odnosa i nebrige izvođača radova prema žiteljima čiji je svakodnevni život vezan uz prugu, u ovom slučaju uz gradilište, ugroženo im je zdravlje i pravo na normalan život.

Kako kaže Laslo Kiš iz Zmajeva, meštani ovog sela gušili su se u prašini koja se usled donošenja i odnošenja zemlje sa gradilišta koja se taložila na kolovozu. Izvođač radova o tome nije vodio računa, odnosno, ostavljao je prljavštinu da se taloži.

Tako se stvorio sloj prašine od nekoliko centimetara i tek kad su Zmajevčani počeli da se samoorganizuju najavivši blokadu gradilišta i ulica u selu, izvođač je počeo iz cisterne da posipa vodu i delimično smanji prašinu, koja je već uveliko ušla u stanove i kuće toliko da ljudi nisu mogli disati, naročito hronični bolesnici respiratornih organa.

„Problem prašine je još uvek aktuelan jer izvođač nije sprao stvrdnutu zemlju sa kolovoza ispred kuća sa kojih se i dalje prolaskom teških kamiona i automobila podiže prašina i dalje ulazi u domove. Jedan od najvećih problema je došao do izražaja ovih dana, a odnosi se na nekadašnji pružni prelaz na glavnom, veoma frekventnom putnom pravcu prema Ravnom Selu gde je gradilište budućeg nadvožnjaka, pored kojeg je improvizovani privremeni prolaz za automobile, ostala vozila i pešake, koji je veoma nebezbedan“, dodaje Kiš.

Problem je naročito izražen noću, jer je sve u potpunom mraku bez svetlosne signalizacije iako ovuda prolazi veliki broj putničkih i teretnih vozila, ali i pešaci koji žive u blizini.

U ovom delu je potpuni mrak i pravo je čudo kako se već nije dogodila neka tragedija po ljudske živote.

„Izvođač radova sigurno zna da mora svetlosnom signalizacijom da obezbedi koliko toliko prohodnost ovog putnog pravca ali takođe su u obavezi da o ovakvim stvarima moraju da brinu i nadležni iz rukovodstva Mesne zajednice Zmajeva, naročito merodavni iz rukovodstva opštine Vrbas. Uskoro će početi i nova školska godina pa je zabrinutost roditelja za bezbednost svoje dece koja će morati ovim pravcem da idu u školu. Ako se hitno ne postavi svetlosna signalizacija na ovom mestu i ne postavi dodatno osvetljenje puta, postoji velika verovatnoća da dođe do neželjenih posledica“, kaže Kiš.

Na trasi buduće brze pruge Novi Sad – Subotica za brzinu od 200 kilometara na sat do sada je položeno oko 15 kilometara šina, saopštili su ranije iz Infrastruktura železnice Srbije.

Intenzivno se gradi na velikom broju lokacija duž cele trase, sa ciljem da projekat bude završen do kraja 2024. godine, naveli su iz srpskih železnica.

Do sada su izvedeni radovi od skoro 40 odsto ukupne vrednosti posla.

Brza pruga Novi Sad – Subotica biće duga 108 kilometara. To je treća deonica pruge za velike brzine od 200 km na sat kroz Srbiju, od Beograda do granice sa Mađarskom.

Izvođač radova je kineski konzorcijum „China Railway International“ i „China Communications Construction Company“. Vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara. Ugovoreni rok za završetak radova je do kraja avgusta 2025. godine, ali je planirano da radovi budu završeni do kraja 2024. godine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari