Umro Dušan Mitić Car 1Foto: privatna arhiva, media reform centar

Dušan Mitić Car, poznati srpski fotoreporter, jedan od izuzetnih hroničara Niša i nesvakidašnja ličnost, preminuo je sinoć nakon duže i teške bolesti.

Mitić je rođen 1953. godine, a od 1983. je radio kao frilenser u brojinim medijima. Njegove fotografije najpre je redovno objavljivao omladinski list Grafit, gde je bio i tehnički urednik, potom Narodne novine i Večernje novosti, kao i drugi nacionalni mediji. Povremeno ih je- govorio je “sa zadovoljstvom”, ustupao i dnevnom listu Danas. 

Uprkos bogatoj profesionalnoj biografiji, nije imao ni dan radnog staža. U jednom od retkih intervjua “objasnio” je da je to zato što je “jednom rekao neću, i gotovo”. Iako je sarađivao sa brojnim medijima, nije voleo da daje izjave, “ne zato što je skroman, nego zato što ga je baš briga za to”.

– Grozim se većine današnjih listova. Danas se ovde niko ne bavi  novinarstvom, osim „Danasa“ i „Politike“… Sada je, bre, i opasnije nego devedesetih. Nekada je bilo jednoumlje, sad je bezumlje- rekao je Mitić u razgovoru za niški Media i reform centar, pre četiri godine.

Umeo je da kaže da se “na Balkanu dobro oseća”. Međutim, poslednjih godina je promenio mišljenje, jer se “vreme promenilo”. Da je sada mlađi, odmah bi otišao, jer ovde ne vidi progres. Ne veruje u Beograde na vodi i Abu Dabije, dodao je. 

Mitić je za života govorio da je njegovu biografiju, ipak, najbolje napisao njegov kum, pisac Goran Stanković, koji ga odlično poznaje. U toj biografiji je između ostalog navedeno da je “rođen da bi fotografisao”. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavljena fotografija završena fotografija. Preferira life/magnum fotografiju. Voli crno- belu, a jedva podnosi kolor fotografiju. 

– Ne slika svadbe i ispraćaje. Neoženjen. Politički neopredeljen. Pije rakije bez vode… Protiv svoje volje objavio crno-belu knjigu rok fotografija Knjiga ritma 1991. godine, zatim preterano luksuznu fotomonografiju Niš – grad na snovima 1995, te bibliofilsku knjigu Knjiga bede, u pedeset i jednom primerku 2001- navodi se u “kumovskoj” biografiji.

Nišvil džez festival, na kojem je pratio sva izdanja, pre četiri godine je idao Mitićevu fotomonografiju „Carski rez“, u kojoj je predstavljeno prvih dvadeset godina džez misje ovog festivala. Nišvil mu je 2019. dodelio i specijalnu nagradu “Pozdravi sa Nišvila”.

Vreme o mesto sahrane Dušana Mitića Cara biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari