Komitet Ujedinjenih nacija za prava deteta zatražio je juče od Vatikana da učini sve kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi koji su osumnjičeni za pedofiliju, a takođe je izrekao oštre kritike zbog nedovoljnog angažovanja čelnika Rimokatoličke crkve u borbi protiv pedofilije.


Komitet traži od Vatikana da suspenduje sve pripadnike klera koji se sumnjiče za seksualno zlostavljanje dece i da njihov slučaj preda kompetentnim sudskim organima kako bi bila sprovedena istraga i kako bi procesi bili započeti, navela je organizacija UN.

Komitet UN je izrazio „duboku zabrinutost“ zato što Vatikan nije uvideo težinu zločina (seksualnog zlostavljanja dece) i zato što nisu preduzete odgovarajuće mere, kako bi deca bila zaštićena, a počinioci adekvatno kažnjeni.

Posebno je kritikovana praksa da osumnjičeni sveštenici samo dobiju premeštaj, čime su zločini zataškani, a počiniocima je omogućeno da nastave da decu seksualno zlostavljaju. Vatikanu su upućene kritike i zbog negativnog stava o abortusu i kontracepciji.

Vatikan je primio k znanju kritike Komiteta UN za prava deteta zbog nedovoljnog angažovanja za pokretanje procesa protiv osumnjičenih za pedofiliju, ali odbacuje primedbe zbog stavova o abortusu i kontracepciji, saopštila je Sveta stolica. Vatikan odbacuje pokušaje „mešanja u učenje Crkve“, odnosno primedbe o njegovim stavovima o abortusu i kontracepciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari