UN: Zabrinjava niska zaposlenost mladih u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Komitet za ekonomska, socijalna i kulturna prava UN izrazio je zabrinutost zbog velikog broja nezaposlenih mladih u Srbiji i velikog broja mladih koji nisu u obrazovanju, zapošljavanju, ili stručnoj obuci, saopštio je danas Beogradski centar za ljudska prava.

U saopštenju je navedeno i da su studenti u dualnom sistemu obrazovanja i mladi na programima plaćenih praksi plaćeni manje od minimalne zarade i često rade pod lošim uslovima.

Komitet je pozvao Srbiju da intenzivira napore za smanjenje nezaposlenosti, posebno među mladima, i unapredi mere aktivne politike zapošljavanja otkrivanjem uzroka problema dugoročne nezaposlenosti.

Istakli su da su neophodne i efikasne mere za zaštitu učenika u dualnom sistemu obrazovanja i mladih ljudi na programima prakse, kao što je „Moja prva plata“, od radne eksploatacije, i naglasili da besplatna pravna pomoć treba da bude dostupna svima.

„Navedena zaključna zapažanja značajna su za svaku državu jer sa velikim autoritetom pružaju pregled stanja ljudskih prava u konkretnoj zemlji. Nastavićemo da budno pratimo korake države u konkretnoj primeni preporuka koje se tiču mladih“, rekao je jedan od autora izveštaja Goran Sandić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Tematski izveštaj o ljudskim pravima mladih pripremili su i sastavili timovi iz 12 organizacija mladih i za mlade u Srbiji: Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS), Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI-S) Udruženje FemPlatz, IM-PACT-21, Za Tebe #VAŽNOJE, Inicijativa romskih studentkinja, Organizacija za promociju aktivizma OPA i Forum mladih sa invaliditetom.

„Zaključna zapažanja o Trećem periodičnom izveštavanju za Srbiju koja se direktno odnose na mlade obavezujuća su za Srbiju koja je ratifikovala i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i Revidiranu evropsku socijalnu povelju“, podseća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari