Unapređena platforma Agrosens koja pomaže poljoprivrednicima da lakše dođu do plodne zemlje 1foto: Institut Biosens

Projektom Instituta BioSens pod nazivom “Kreiranje mape humusa u zemljištu korišćenjem satelitskih snimaka i laboratorijskih analiza zemljišta ” unapređena je digitalna platforma AgroSens, pa sada poljoprivrednici mogu da dobiju procenu količine humusa u zemljištu na rezoluciji od čak 10 metara.

“Samo 1 odsto obradivog zemljišta u Vojvodini ima preko 5 odsto humusa, a bez tog dela zemljišta koji je bogat hranjivim materijama, biljke ne mogu uravnoteženo da rastu, smanjuje se plodnost zemljišta, što direktno utiče i na poljoprivrednu proizvodnju. Zato smo odlučili da uz pomoć satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije, mašinskog učenja i veštačke inteligencije, napravimo model za procenu količine humusa. Poljoprivrednici dobijaju preciznu mapu humusa na njihovim parcelama, kao i preporuke za agrotehničke mere,“ rekao je Oskar Marko, pomoćnik direktora za inovacije i saradnju sa privredom ovog Instituta.

Mape humusa su osnov za praćenje trendova i donošenje državne politike za zaštitu poljoprivrednog zemljišta, monitoring, kao i planiranje i sprovođenje odgovarajućih aktivnosti u oblastima poljoprivrede, šumarstva i zaštite životne sredine.

Kao prva takva mapa u Srbiji, omogući će proizvođačima i savetodavcima da optimalnim agrotehničkim merama zadrže ili povećaju nivo humusa, očuvaju zemljište, a doprineće i održivom ruralnom razvoju i poboljšanju kvaliteta života na selu.

Digitalna Platforma AgroSens je besplatna i ima više od 20.000 korisnika.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari