UNFPA: Mladi uzrasta od 15-29 godina čine 15,8 odsto ukupne populacije u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) saopštio je, povodom Međunarodnog dan mladih – 12 avgust, da prema poslednjem popisu, mladi uzrasta od 15-29 godina čine 15,8 odsto ukupne populacije u Srbiji, što je smanjenje od gotovo četiri odsto u odnosu na prethodni popis 2011.

Ovaj demografski trend ukazuje na potrebu da se unapredi položaj mladih u Srbiji i da im se omogući okruženje u kome mogu da izraze svoje stavove, potrebe i težnje i oblikuju budućnost koju žele, naveo je UNFPA.

Kako je naveo UNFPA, u cilju osnaživanja mladih ljudi da u potpunosti ostvare svoje potencijale i aktivno učestvuju u svim aspektima života, podržao je Ministarstvo turizma i omladine Srbije u izradi prvog Akcionog plana za sprovođenje Strategije za mlade za period 2023-2025, koji je i nedavno i usvojen.

Takođe je naveo da sa ovim ministarstvom rade na kompozitnogmindeksu – Indeksu blagostanja mladih, koji odražava strukturu Strategije za mlada, a koristiće se kao inovativno sredstvo za praćenje statusa mladih i sprovođenja omladinske politike na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Drago nam je što ćemo i u narednom periodu nastaviti sa zajedničkim naporima na stvaranju okruženja koje podržava aktivno učešće mladih, zdrave stilove života, a prioritet stavlja na unapređenje mentalnog zdravlja i opšteg blagostanja mladih“, šefica kancelarije UNFPA u Srbiji Borka Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari