UNICEF: Broj dece u Srbiji manji za 23 odsto 1Foto: FreeImages / magda s

Broj dece u Srbiji je 2016. godine bio 23 odsto manji od broja utvrđenog popisom stanovništva 2011. godine, izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu direktor UNICEF za Srbiju Mišel Sen Lo.

On je precizirao da je broj dece u tom periodu opao za oko 40.000 i dodao da će prema nekim procenama ukupan broj stanovnika Srbije do 2041. godine pasti na 5,5 miliona.

„Srbija se već neko vreme suočava sa negativnim demografskim trendovima. Radna snaga se brzo smanjuje. Nijedna zemlja neće moći da se takmiči u svetskoj ekonomiji ako ne uloži mnogo više i efikasnije u svoje ljude, posebno u decu“, upozorio je Sen Lo na panelu „Fokus na ljudima – zdrava ekonomija“.

On je upozorio da je 30 odsto učenika od 15 godina funkcionalno nepismeno i da svako dete koje ne završi srednju školu košta državu košta 40.000 i 70.000 evra, jer se gubi prihod od poreza i mora više da ulaže u socijalna davanja.

Kumulativni godišnji gubitak BDP-a, koji proizilazi iz činjenice da Srbija ima 1,8 miliona ljudi bez srednje škole, iznosi 4,5-7,5% BDP-a“, rekao je na Kopaonik biznis direktor UNICEF za Srbiju Mišel Sen Lo.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “UNICEF: Broj dece u Srbiji manji za 23 odsto”

  1. Izlišno je očekivati da neko ima decu u siuaciji kad nema ni za sebe, kad nema posla, kad onaj koji ima posao zaradjuje nekoliko stotina eura, kad iz države beži svako ko može i kad crno postaje još crnije.

  2. To znaci da ce za 15-20 godina biti bar za toliko 23% manje radno sposobnog stanovnistva, bez da racunamo dalje iseljavanje. Sramota kako nam dobro ide.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.