Unija sindikata prosvetnih radnika: Nastavnici da dobiju status službenog lica 1Foto: Nenad Kovačević / Danas

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila da nastavnici dobiju status službenog lica i da se hitno promeni zakonska regulativa.

 

„Od novog-starog ministra prosvete tražimo da shvati ozbiljnost situacije, a od Vlade Srbije da se trgne iz sna u kome je sve bitnije od obrazovanja“, poručili su iz Unije, povodom poslednjeg slučaja nasilja koji se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku.

Iz tog sindikata kažu da je srpska prosveta od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija od koje mladi beže glavom bez obzira, te da smo uprkos svim apelima došli do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja.

„One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik. Poput profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana, slavimo nasilje i nasilnike. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život. Pogubno ponašanje omladine kako prema vršnjacima, nastavnicima, podrazumevamo i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast. Po svemu što nam se dešava, izgleda da je školama kakve poznajemo, kraj blizu“, navodi Unija u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari