Unija sindikata prosvetnih radnika: Ne tražimo pomoć, već isplatu dugovanja 1Foto: Vesna Andrić/Danas

“Ako je davanje 10.000 dinara prosvetnim radnicima prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo”, poručili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, reagujući na najavljenu jednokratnu novčanu pomoć.

Iz Unije podsećaju da su kroz tri štrajka u martu i okupljanjem ispred Ministarstva prosvete i Vlade Srbije 17. marta iskazali svoje nezadovoljstvo i stav o odlukama i postupanjima nadležnih prema celokupnom obrazovnom sistemu i zaposlenima.

“Naš zahtev od 20.000 dinara (kao trećina duga prema zaposlenima u prosveti) koji smo tražili da se isplati do kraja marta je bio vrlo realan.

Ako je davanje ovih 10.000 dinara prvi korak u rešavanju duga od 60.000 dinara koji postoji, onda to pozdravljamo, ali treba istaći da od Vlade Srbije niti smo tražili, niti očekujemo isplate bilo kakve pomoći, već zaostalih dugovanja”, navodi se u saopštenju Unije.

U tom sindikatu se nadaju da će nova Vlada imati sluha i otvoriti socijalni dijalog što pre.

“Podsetićemo da povećanjem zarada od sedam odsto u januaru odnos minimalne zarade prema zaradi nastavnika je ispod 1:2 (35.012:66.960 dinara), a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije se već 23 godine zalaže za odnos 1:3 pošto platni razredi nisu zaživeli i pitanje je kada će.

Sve ovo pokazuje koliko je opravdan zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije o još jednom vanrednom povećanju zarada od 12 odsto u ovoj godini, kao i dogovor o isplati preostalog duga od 50.000 dinara gde imamo spremljene predloge o načinu refundiranja istih, koji bi verujemo bili veoma povoljni za državu”, poručili su iz Unije sindikata pros vetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari